Nyhetssammandrag onsdag 14 december 2022

Publicerad 2022-12-14

Hovrätt fastställer fängelsedom mot rektor, boende på LSS-hem lämnades ensamma utan personal, barnmorska åtalad för könsstympning, kriminella barn är inte giltigt skäl att vräka familj och unik tobakslag i Nya Zeeland.

Hovrätt fastställer fängelsedom mot rektor. Hovrätten fastställer domen mot den tidigare rektorn Abdirizak Waberi, som dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grov förskingring och grova bokföringsbrott, rapporterar Göteborgs-Posten.
Drygt tolv miljoner kronor från Römosseskolans skolpeng förskingrades. En granskning i GT visade att delar av pengarna gick till ett islamistparti i Somalia, andra delar ska ha gått till sexklubbar och ”vuxenhotell” i Thailand.
Waberi, tidigare moderat riksdagsman, har hela tiden nekat till anklagelserna.

Boende på LSS-hem lämnades ensamma utan personal. Fem personer som bor på ett LSS-boende i Ljungby kommun lämnades utan personal en hel natt. Nu anmäler kommunen sig själv enligt lex Sarah, rapporterar P4 Kronoberg.
Det var i somras som personerna, varav samtliga behöver tillsyn och tre av dem regelbunden omvårdnad, var utan personal under en natt. Misstaget upptäcktes först när dagpersonalen kom till jobbet.
Skälet bakom incidenten var en kommunikationsmiss, skriver kommunen i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

 Barnmorska åtalad för könsstympning. En 43-årig barnmorska i Göteborg åtalas misstänkt för kvinnlig könsstympning. Händelsen inträffade under en förlossning hösten 2020 på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Kvinnan hade varit könsstympad tidigare. För att underlätta förlossningen klipptes könsstympningen upp.
– Istället för att återställa kvinnans normala anatomi efter förlossningen, återställdes den könsstympning hon hade redan innan hon flyttade till Sverige, säger Christina Troell, utredare vid grova brottsektionen i Göteborg.
I samband med eftervården noterades det i journalen, vilket ledde till att sjukhuset polisanmälde händelsen. Målsägandes egna berättelse tillsammans med vittnesmål från bland annat 43-åringens chefer och ett rättsutlåtande utgör bevisningen i målet.
– Åtalet är ovanligt eftersom det är en tidigare könsstympning som har återställts i samband med vård efter en förlossning, säger åklagaren Kristin Stjernrup vid Göteborgs åklagarkammare.

 Kriminella barn är inte giltigt skäl att vräka familj. Hyresnämnden har beslutat att det inte går att vräka föräldrar för att deras söner har koppling till organiserad brottslighet, rapporterar Hem & Hyra.
Det kommunala bostadsbolaget MKB vill vräka familjen efter att en hemmabyggd bomb placerats utanför hyreshuset, som dessutom beskjutits. MKB anser att föräldrarna är ansvariga för sönerna och att de därför inte kan bo kvar. Även grannarna har tryckt på.
Hyresnämnden gör däremot bedömningen att sönerna själva inte har begått brott eller stört i hyreshuset. Därmed finns det heller inte skäl för hyreskontraktet att rivas upp.

Unik tobakslag i Nya Zeeland. Under gårdagen trädde en lag i kraft i Nya Zeeland som gör det olagligt att någonsin sälja tobak till personer födda efter den 1 januari 2009, skriver AP.
Det innebär att minimiåldern för köp gradvis kommer att stiga i framtiden – om 50 år kommer köpare behöva bevisa att de är minst 63 år gamla.
Myndigheterna hopas dock kunna fasa ut rökning i landet innan dess – målet är ett rökfritt Nya Zeeland år 2025.
Den nya lagen reducerar också antalet tillåtna tobaksförsäljare från 6 000 till 600, och minskar den tillåtna nikotinhalten i cigaretter.
– Det finns ingen bra anledning att sälja en produkt som dödar hälften av användarna, säger biträdande hälsominister Ayesha Verrall.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.