Nyhetssammandrag lördag 17 december 2022

Publicerad 2022-12-17

Fem unga pojkar åtalas för grov gruppvåldtäkt, vapenskåp stals mitt på dagen, sjuksköterska mister legitimation efter att ha våldtagit patienter, misstänkt pulver i paket visade sig vara kaksmulor och 230 liter gin stulet från sjöbotten.

Fem unga pojkar åtalas för grov gruppvåldtäkt efter att tillsammans ha överfallit en kvinna i Kungsparken i Malmö i oktober i år, rapporterar Sydsvenskan.
Våldtäkten kunde avbrytas av en polispatrull som befann sig i parken i ett annat ärende.
De misstänkta är mellan 15 och 18 år gamla. Enligt åtalet har de tillsammans hållit fast kvinnan, våldtagit henne upprepade gånger och misshandlat henne grovt.
Fyra av dem nekar till brott, men kvinnans DNA har hittats på flera av dem. Den femte erkänner händelseförloppet men nekar till att det ska ha skett något brottsligt.

 Vapenskåp stals mitt på dagen i centrala Östersund. Ägaren till vapenskåpet skulle flytta, och hade anlitat en firma för att ta möbler och vapenskåp till magasinering.
Magasineringsföretaget tog inte emot vapenskåpet, och därför kördes det tillbaka till ägaren. Men då ägaren inte var hemma så ställde flyttfirman skåpet i trapphuset.
Efter det såg en granne några personer lasta vapenskåpet i ett sopkärl och ta med sig det ut. Vapenskåpet innehåll kul- och hagelgevär.
Ägaren är misstänkt för brott mot vapenlagen, eftersom ett vapenskåp inte får lämnas i ett trapphus. Polisen ska nu förhöra både vittnet och ägaren.

Sjuksköterska mister legitimation efter att ha våldtagit patienter. En sjuksköterska som tidigare dömts för att ha våldtagit flera patienter på Gävle sjukhus får sin yrkeslegitimation återkallad, rapporterar P4 Gävleborg.
Mannen dömdes förra året i tingsrätten för tre våldtäkter mot två av sina patienter samma år. I höstas dömdes han för ytterligare en, som även den skett 2021. Sammanlagt dömdes han till fängelse i drygt fyra år.
Beslutet baseras på den första domen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) motiverar det med att omständigheterna i ärendet visar att ”han är uppenbart olämplig att utöva sitt yrke”.
– Det här visar att det system som finns för legitimerade yrken fungerar, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, till radion.

Misstänkt pulver i paket var kaksmulor. Två personer isolerades häromdagen under en kortare tid på Försäkringskassans postrum i Östersund, sedan de kommit i kontakt med ett paket med ett misstänkt pulver.
Pulvret fanns på utsidan av försändelsen, och räddningstjänsten kallades snabbt till platsen. Det misstänkta paketet undersöktes sedan av polis, och visade sig vara harmlöst.
– Det var mat i paketet. Kakor och choklad, säger Åsa Mjörndal, kommunikatör vid Polisen region Nord, till Östersunds-Posten.

230 liter gin stulet från sjöbotten. I början av augusti sänktes en stålkula fylld med 230 liter gin i Bodensjön, som ligger på gränsen mellan Tyskland, Österrike och Schweiz.
Varje år sänker det schweiziska företaget Fishgroup hundratals liter sprit i sjön för en specialutgåva med en särskild ”sjöarom”.
Den 800 kilo tunga behållaren lades på 23 meters djup och täcktes med en svart presenning.
Men när dykare 100 dagar senare simmade ner i sjön för att hämta upp ginen så var den borta. Bara kulans avtryck i den dyiga sjöbottnen fanns kvar.
Spriten uppges vara värd runt 40 000 schweiziska franc, motsvarande över 440 000 svenska kronor. Många av flaskorna hade redan sålts i förväg.
”Det var helt otänkbart för oss att något sådant här skulle kunna ske och att det finns så fräcka människor där ute”, skriver Fishgroup på sin sajt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.