Nyhetssammandrag tisdag 3 januari 2023

Publicerad 2023-01-03

Vanligare att poliser skjuter av misstag, ny lag ska stoppa post med vapen och narkotika, livstids fängelse för mord på granne, aktivister försöker störa vargjakten och man åtalas efter att ha spelat in övergrepp på patienter.

Vanligare att poliser skjuter av misstag. Det blir vanligare med så kallade vådaskott, att skott avlossas oavsiktligt, inom polisen, rapporterar P4 Sjuhärad.
2015 skedde sex fall av vådaskott, 2022 var siffran 14. Totalt har det skett över 100 incidenter under hela perioden.
– Det har ökat vid på- och avrustning, alltså när poliser går på sitt arbetspass eller går av sitt arbetspass och ska lämna in sina vapen, säger Jessika Ervell, verksamhetsutvecklare vid Polisens nationella operativa avdelning, till radion.
Så kallade MP5:or, kulsprutepistoler, är den typen av vapen som varit inblandade i flest incidenter. Bakgrunden till att polisen oftare har med sådana typer av vapen ut på uppdrag är dels det ökade antalet dödsskjutningar i landet, dels ett beslut som fattades efter terrordådet på Drottninggatan.
Nu föreslås säkerhetsåtgärder för att få ner antalet vådaskott.
– Det kommer att införas en patronlägesflagga, en slags liten plastplupp som man stoppar i vapen vid patron ur, säger Jessika Ervell.

 Ny lag ska stoppa post med vapen och narkotika. Igår trädde en ny lag i kraft som tillåter anställda som hanterar post att anmäla paket de anser vara misstänksamma.
Tidigare har postanställda inte kunnat anmäla på grund av tystnadsplikten i postlagen.
Olagliga saker som kan skickas med post är bland annat vapen, narkotika och förfalskade ID-kort. Polisen uppskattar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med post varje år.
Den nya lagen innebär att medarbetare i postverksamhet ges möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten till polis och tull, vid misstanke om brott som kan ge fängelse.

 Livstids fängelse för mord på granne. En 28-årig man döms till livstids fängelse för att ha mördat sin granne och för att ha attackerat sin tidigare sambo med kniv. Händelsen inträffade i stadsdelen Kortedala i Göteborg den 29 januari förra året.
Mannen kunde gripas utomhus efter mordförsöket på ex-sambon. Ett par veckor senare uppdagades mordet på grannen, efter att grannar klagat över dålig lukt i trapphuset.
Enligt rättsläkare hade grannen, en 55-årig man, mördats samma helg som den före detta partnern knivhöggs.
Åklagare misstänkte snart att 28-åringen var inblandad även i det misstänkta mordet. Bland annat är han tidigare dömd för att ha misshandlat grannen.
Den dömde mannens advokat Johan Grahn säger att domen kommer att överklagas och att han tycker det är ”uppenbart” att inga alternativa gärningspersoner har sökts. 28-åringen nekar till brott.

 Aktivister försöker störa vargjakten. Igår inleddes den största licensjakten på varg i modern tid. Totalt får 75 vargar skjutas i Dalarnas, Gävleborg, Värmland, Västmanlands och Örebro län.
I Kockohonkareviret i Värmland var det full aktivitet redan tidigt på morgonen.
– Det är flera maskerade personer i två bilar som följer efter de som spårar och försöker försvåra för dem, säger Anders Olsson, ordförande för Jägareförbundet i Värmland och en av jaktledarna i området, till SVT.
Vargen är fridlyst och får alltså endast jagas under strikt kontrollerade former, syftet med jakten är att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar.
Jakten pågår som längst fram till den 15 februari, eller till dess att Länsstyrelsen själv avlyser jakten.

Man åtalas efter att ha spelat in övergrepp på patienter. En tidigare sjuksköterska på ett sjukhus i Colorado i USA åtalas för sexuella övergrepp på medvetslösa kvinnliga patienter, rapporterar New York Times.
Den misstänkte mannen, som är i 60-årsåldern, ska ha spelat in övergreppen och enligt åklagare finns bevis för att övergreppen pågått sedan 2016.
Mannen hade arbetat på St Marys Medical Center i tio år när han greps i oktober efter att han polisanmälts av två patienter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.