Debatt
Ulf Kristersson och Recep Erdogan. Foto Henrik Montgomery /TT

Hur desperat är regeringen egentligen – och är Turkiet verkligen rätt stat att anpassa sig efter?

Av Simon Vinokur 2023-01-16

Varning utfärdas: Ryssland riskerar att ockupera Sverige tack vare en pro-kurdisk aktion, där en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängts upp utanför Stadshuset i Stockholm!

Både utrikesminister Tobias Billström (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) har nyligen gjort några spännande uttalanden gällande det av regeringen efterlängtade Natosamarbetet med Turkiet.

I torsdags hände det som Moderaterna troligtvis fruktade allra mest, en pro-kurdisk organisation valde att öppet kritisera Turkiet genom att hänga upp en uppochnervänd Erdoğan-docka utanför Stockholms stadshus.

Billström beskriver protesten som ett ”sabotage mot den svenska Natoprocessen”.

Att det inte är olagligt att hänga upp dockor föreställande utländska politiker i Sverige – inte ens om det stör eventuella internationella samarbeten – tycks inte störa Billström överhuvudtaget.

Att en polisanmälan gällande ärekränkningsbrott har upprättats i Sverige är knappast mer än skrattretande.

Problemet är alltså egentligen inte att någon har hängt upp en docka föreställande Turkiets president.
Problemet är att Moderaterna dels accepterar Turkiets syn på våra egna medborgare och våra demokratiska rättigheter, dels helt bortser från hur Turkiet faktiskt behandlar ”sina” kurder.

Det finns en anledning till att det var just en pro-kurdisk organisation som sade ifrån.

Enligt den turkiska statskontrollerade nyhetsbyrån AA har utrikesminister Billström dessutom i en intervju med dem sagt att Sverige ska förbjuda ”viftande” med PKK-flaggor. Hans löfte finns inspelat.

Sveriges regering beter sig som en underlägsen hund som vill vara med och leka till vilket pris som helst – även om det innebär att blotta strupen för den dominerande hannen i gruppen.

”Vi ser otroligt allvarligt på det som hänt. Att genomföra en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare är förkastligt i sig, och särskilt i ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord”, fortsätter Sveriges utrikesminister enligt SVT Nyheters hemsida.

Nu kan man ju ifrågasätta hur demokratisk Erdoğan verkligen är – och framför allt hur vänligt inställd han är till delar av sitt eget folk. Att det hänt att svenska politiker mördats har faktiskt ingenting att göra med lämpligheten att ta ställning mot andra länder.

Billström – hade det varit mindre förkastligt om Palme och Lindh inte hade mördats?

I intervjun fortsätter han:

”Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato.”

Om en upphängd docka föreställande Turkiets president försvårar en pågående process mellan Turkiet och Sverige är det kanske dags för Sveriges regering att ta sig en funderare över det lämpliga i att samarbeta med Turkiet om viktiga frågor, såsom militära allianser?

För att inte tala om hur Billström blandar ihop denna ”skamlösa handling” med vad som faktiskt är ett uttryck för vår sedan länge inarbetade demokratiska yttrande- och demonstrationsfrihet.

Moderaterna borde vara stolta över dockan – inte skamsna.

Som om det inte vore allvarligt nog att vi har en utrikesminister som visar strupen för en till stor del odemokratisk regim, även vår statsminister är med på noterna! Tydligen är det ”farligt för svensk säkerhet” att hänga upp en Turkiet-kritisk docka.

Var hotet mot svensk säkerhet kommer från framgår inte av artikeln, men det mest sannolika är väl att det kommer från Turkiet eller Ryssland.

Utrikesministern avslutar nämligen sitt uttalande med att dra in Ryssland i ekvationen genom att säga.

”Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land”.

Tänk på det nästa gång ni väljer att genomföra en fredlig protest för mänskliga rättigheter!

Hur desperat är Sveriges regering egentligen – och är Turkiet verkligen rätt land att anpassa sig efter?

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv.
Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.