Debatt

Sverigedemokraternas återkommande hets mot muslimer

Publicerad 2023-01-26

Att hänga en Erdogandocka upp och ned eller att bränna Koranen är två vitt skilda saker. Erdogandockan visar förakt mot en enskild makthavare medan att bränna Koranen visar förakt mot en hel folkgrupp. Det är hets mot folkgrupp. Erdogandockan är en medveten stark och osmaklig protest medan koranbränningen är en brottslig handling riktad mot en stor grupp av människor.

Initiativtagare till koranbränningen står på lönelistan hos Riks, SD:s egen mediekanal. Det går inte att bortse från kopplingen till SD, vilket är allvarligt.

Det råder inte heller någon tvekan om var SD står i dessa frågor. Tänk bara på Rickard Jomshofs uttalande att islam är en avskyvärd religion eller att SD:s principprogram anger islam som ett hot, inte bara islamismen.

Enligt Jimmie Åkesson är det ”mycket, mycket bekymrande” att Ulf Kristersson uttrycker sympati för de muslimer som blivit kränkta.

I Jimmie Åkessons värld står inte Ulf Kristersson upp för yttrandefriheten. Med yttrandefriheten som alibi försöker Jimmie Åkesson rättfärdiga brottet hets mot folkgrupp.

Vi bör vara på det klara med att yttrandefriheten bygger på vårt demokratiska fundament att alla är lika värda. Att använda yttrandefriheten som ett försvar för hets mot folkgrupp är att göra våld på yttrandefriheten. Med andra ord att inte respektera yttrandefriheten.

Spåren av SD:s nazistiska rötter visar sig gång på gång och som Jimmie Åkesson skrev på Twitter: vi kommer varken ”att lämna eller överge våra rötter”.

Det sker i kontexten av Sveriges NATO-ansökan och säkerhetspolitik. SD har genom åren konsekvent tillsatt Rysslandsvänliga företrädare i utrikesutskottet. Personer som haft tillgång till sekretessklassat material har dessutom haft nära kopplingar till Ryssland.

Nu sitter SD i regeringskansliet och i kraft av att vara det största samarbetspartiet utövar sin makt över regeringen.

Enligt Ulf Kristersson är vi i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sen andra världskriget. Om statsministern menar allvar tar han de politiska konsekvenserna av det.

Jag uppmanar regeringen att omedelbart upphöra med allt samarbete och samröre med SD. Valresultatet ger underlag för andra samarbeten. Det är ynkligt om de två statsbärande partierna (M och S) i svensk politik inte kan samarbeta i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sen andra världskriget.

Av Margareta Bergkvist
Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Margareta Bergkvist har arbetat som SFI-lärare. Hon har drivit ett utbildningsföretag med inriktning på specialpedagogiska frågor, allt från fortbildning av IT-baserade medier till redaktionellt arbete med läromedel för särskolan.
Under många år arbetade hon på myndigheten Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB (idag: Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM). Hon arbetade med specialpedagogisk anpassning av litteratur för personer med läsnedsättning och utveckling av digitala medier.
Margareta har en Teol.kand. examen, har läst data- och systemvetenskap, samt filosofi.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.