Nyhetssammandrag lördag 28 januari 2023

Publicerad 2023-01-28

HVB-hem stängs efter missförhållanden, snöskoterstök i Sälenfjällen, hackspett stoppar lägenhetsbygge, två finska journalister döms för röjande av statshemlighet och fem amerikanska poliser åtalas för dråp.

HVB-hem stängs efter missförhållanden. IVO stänger ett HVB-hem i Värmland med kort varsel, rapporterar P4 Värmland.
IVO bedömer att missförhållandena på boendet har varit så pass allvarliga att de inneburit fara för placerade ungdomars liv, hälsa och personliga säkerhet.
Det konstateras också att de ansvariga för verksamheten inte har förmåga att rätta till bristerna.
HVB-hemmet ska stänga senast den 1 februari. Ansvariga för hemmet säger att de följt IVO:s åtgärdsplan och att de kommer att överklaga beslutet.

Snöskoterstök i Sälenfjällen. Problemen med snöskoteråkare som missköter sig i Sälenfjällen är värre än någonsin enligt den lokala snöskoterklubben, som nu vänder sig till Polisen för att få hjälp, rapporterar SVT.
Anna Eriksson i Sälens snöskoterklubb har 20 års erfarenhet av att guida snöskoterturister och jobbar även som fjällräddare.
– Katastrof. Jag har aldrig sett så många snöskoteråkare som bryter mot alla möjliga regler som den senaste tiden. De kör i förbudsområden, i längdspår, gräver ner sig i skoterlederna med flit och kör sönder terrängen så det blir synbara skador. Ingen respekt längre, säger hon.
Hon har tröttnat på att försöka prata folk till rätta och att de måste få hjälp av Polisen.
– Jag skulle vilja ha polis på snöskoter hela tiden men vi har inte de resurserna. Det här är väldigt svårt att planera i förväg, säger Lowe Hulterström, kommunpolis i Malung-Sälen, till SVT.

Hackspett stoppar lägenhetsbygge. Ett bygge av fyra flerbostadshus i Solberga i Stockholm stoppas när Mark- och miljööverdomstolen upphäver detaljplanen, rapporterar DN.
Anledningen är att bygget skulle störa vilda fåglar, bland annat den rödlistade mindre hackspetten.
I området där 130 lägenheter planerats, finns många stora och äldre träd samt ett flertal arter som skyddas av EU.
Det handlar främst om häckningsmiljöer för mindre och större hackspett, gröngöling, svartmes och trädkrypare samt födobiotyper för spillkråka.

Två finska journalister döms för röjande av statshemlighet efter att ha släppt sekretessbelagda försvarsunderrättelser.
Journalisterna, arbetar vid Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat, skrev en artikel som innehöll hemligstämplade försvarsunderrättelser, rapporterar Yle.
De två grävande reportrarna och deras chef, som godkände publiceringen i december 2017, åtalades för röjande av statshemlighet samt försök till röjande av statshemlighet med anledning av publiceringen.
Reportrarna döms för brottet, den av dem som varit huvudansvarig för artikeln till 50 dagsböter medan den andra slipper straff. Den närmsta chefen, som godkände publiceringen, friades.
Enligt domen ska även tidningen avpublicera reportaget som legat ute fram tills nu. Fallet beskrivs som unikt för hela Norden.

Fem amerikanska poliser åtalas för dråp. Fem ex-poliser i Memphis åtalas för dråp, grov misshandel och kidnappning i samband med att en 29-årig svart man dog efter ett gripande tidigare i år, skriver AFP.
Det var den 7 januari som Tyre Nichols stoppades av polisen misstänkt för vårdslöshet i trafik, vilket ledde till en polisjakt som slutade med att ”polisen brutaliserade honom till den grad att han var oigenkännlig”, enligt åklagare. Tre dagar senare dog han på sjukhus.
Polischefen i Memphis är djupt upprörd efter de ”alarmerande” videoklipp hon sett från polisens kroppskameror i samband med gripandet av Tyre Nichols, säger hon till CNN.
Enligt polischefen Cerelyn ”CJ” Davis syns hur de fem åtalade poliserna använder brutalt våld mot Nichols. I klippet ska det höras hur 29-åringen ropar efter sin mamma.
– Det är verkligen hjärtslitande. Varför fanns det ingen känsla av omsorg för den här individen?
De fem poliserna har stängts av från sina tjänster. En intern utredning visade att de använde överdrivet mycket våld.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.