Nyhetssammandrag tisdag 7 februari 2023

Publicerad 2023-02-07

Amerikanska medborgare i Stockholm varnas av USA:s ambassad, polisens specialinsats i Stockholm förlängs, häktningsförhandling avbruten då tolk vägrade uppge sitt namn, misstänkt mord på Hisingen i Göteborg och JO granskar polisens telefonväxlar.

USA:s regering varnar sina medborgare i Stockholm för risken för terrorattentat efter koranbränningarna.
Nu uppmanar man till att vidta flera åtgärder:
Undvik folksamlingar.
Håll låg profil.
Var medveten om din omgivning.
Håll dig uppdaterat på lokala mediers uppdateringar.
Se vår webbplats för de senaste varningarna och meddelandena till amerikanska medborgare.
”Amerikanska medborgare uppmanas att vara försiktiga när de går till offentliga platser som besöks av ett stort antal människor. Samlingsplatser som till exempel för att be kan vara mål. Var försiktig när du befinner dig i och i närheten av alla diplomatiska anläggningar. Rapportera misstänkt aktivitet till berörda myndigheter”, skriver USA:s ambassad i Sverige på sin hemsida.

Polisens specialinsats i Stockholm förlängs. För två veckor sedan inledde polisen en särskild händelse och en specialinsats i Stockholm.
Poliser inkallades från övriga landet för att bistå i arbetet med att tackla den våldsvåg som skakat huvudstaden sedan årsskiftet.
Nu meddelar polisen att man förlänger insatsen till 26 februari.
– Beslutet togs förra veckan, man gjorde en bedömning om att det behövdes, säger Anna Engelbert, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Häktningsförhandling avbruten då tolk vägrade uppge sitt namn.
I fredags anhölls två män i en lägenhet i Falkenberg. Enligt uppgift misstänks männen ha låst in och drogat tre tonårsflickor.
En av männen häktades på måndagen misstänkt för människorov och grov våldtäkt.
Men förhandlingen om den andra mannen fick avbrytas efter några minuter, rapporterar Hallands nyheter.
Tingsrättens tolk ville nämligen inte uppge sitt namn så att den misstänkte hörde det. Något som rättens ordförande inte gick med på.
Senare på eftermiddagen stod det klart att även den andra mannen häktades för grov våldtäkt och människorov.

En man har gripits misstänkt för att ha mördat en kvinna på Hisingen i Göteborg. Kvinnan hittades död i en bostad tidigare under gårdagen.
Enligt polisen var det kvinnans kollegor som blev oroliga, då kvinnan inte dykt upp på sitt jobb.
Polisen träffade också på mannen i bostaden och han greps på plats.
Polis har spärrat av lägenheten och en teknisk undersökning ska genomföras. Flera beslag har gjorts på plats och polisen har påbörjat dörrknackning i området.

Under den senaste tiden har Justitieombudsmannen (JO) fått in flera klagomål om att det ska vara svårt att komma fram till Polismyndigheten via telefonnumret 114 14.
Till följd av anmälningarna har JO Per Lennerbrant nu beslutat om en utredning.
”Av anmälningarna till JO framgår att väntetiderna vid telefonsamtal har varit mycket långa och i vissa fall ska den som ringt ha kopplats bort utan att få prata med någon. Jag vill därför undersöka frågan närmare”, säger justitieombudsman Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
Nu begär JO att Polismyndigheten ska yttra sig angående det som kommit fram i anmälningarna samt hur tillgängligheten via telefonnumret 114 14 ser ut i stort.
Polismyndigheten ska även redogöra för vilka åtgärder de tänker vidta för att komma till rätta med problemet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.