Foto Jessica Gow /TT

Bekämpa våldet med en bättre och tryggare skola

Av Jan Olof Fällman 2023-02-19

Vi läser om skjutningar, sprängningar, våld och skadegörelse dagligen numera i tidningar, på nätet och i radio och på TV. Det talas om hur gängen rekryterar allt yngre och yngre människor för sina egna tveksamma ändamål.

Samtidigt talar våra förtroendevalda politiker om längre straff i avskräckande syfte, om hur man ska nå dessa unga innan något stort och avskyvärt händer. Det är visitationszoner, avlyssningar, kroppsvisiteringar utan att det föreligger något misstänkt.

Samtidigt som skolor och fritidsverksamheter har mindre  resurser att röra sig med detta baserat på att klasserna i skolan fylls med fler elever.

I Danmark gjordes ett pedagogiskt experiment för några år sedan, som gick ut på att bemanna skolan med fler lärare och assistenter för att på det sättet skapa en så god studiemiljö som möjligt.

Kunskapen man drog var att man ökade tryggheten, förbättrade betygen och fick en bättre studiemiljö samt en bättre arbetssituation för lärarna och assistenterna. Men tyvärr ansågs projektet vara för dyrt så det blev ingen fortsättning. 

I Sverige har vi en skolminister med ena foten i friskolan så någon liknande satsning på den kommunala skolan är väl inte att tänka sig, samtidigt som vi har vetskapen om att skolan är en av de vanligaste platserna där elever utsätts för brott på – gör inte saken bättre.

2021 skedde en stor del av undervisningen digitalt, men trots det var skolmiljön den vanligaste platsen för misshandel – både lindrig och grövre – samt fysiska sexuella kränkningar.

Skolan var även den näst vanligaste brottsplatsen när det gäller rån. Det visar Brå:s Skolundersökningen om brott 2021, en undersökning där elever i årskurs nio svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott.

Jag läste för några år sedan om kostnaden som en ung person på glid vid någorlunda vuxen ålder åsamkat stat och kommun. Det var ingen trevlig läsning där notan för en 25-åring landade på tiotals miljoner kronor.

Då att jämföras med den kostnad som en tryggare skola där mestadels motiverade elever går skulle ge för resultat. Jag antar att en tryggare skola skulle ge eleverna en annan motivation att kanske fortsätta studera eller att söka arbete och att framförallt känna sig trygga i skolan samt att färre elever skulle finna en väg mot kriminalitet.

Naturligtvis är detta ett önskescenario som rent av skulle kunna vara ett alternativ till vad vi har idag. Nu har vi dock ett skolsystem med minst 290 olika huvudmän spridda över hela landet, så även jag ser det som en omöjlighet att man ska kunna genomföra något radikalt i skolvärlden inom överskådlig tid.

Det lär väl bli det vanliga, att vi lägger pengarna på en illa organiserad polismyndighet och på kriminalvården. Att prata om brott och straff är våra politiker mycket duktiga på och medan de gör det kommer skjutningarna sannolikt att bestå.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Jan Olof Fällman. Är en 78-årig murvel som på fritiden brukar jorden. Tidigare verksam inom SVT, UR, TV4 och Televerket. Känd för filmen Stockholmsnatt även så som krigsreporter på Sri Lanka, numera krönikör i tidningen Speedwayracing.
Jan Olof presenterar sig gärna som diversearbetare i mediasvängen och är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.