Nyhetssammandrag söndag 5 mars 2023

Publicerad 2023-03-05

USA:s expresident Donald Trump är i blåsväder igen, en belgisk kvinna som mördade sina fem barn har fått dödshjälp, en kinesisk laboratoriumläcka är den troligaste förklaringen till coronapandemin, enligt FBI och ytterligare ett tiotal skolflickor misstänks ha förgiftats i Iran.

USA:s expresident Donald Trump är i blåsväder igen, denna gång för sin medverkan i ett kontroversiellt låtsläpp.
Singeln i fråga har spelats in tillsammans med en manskör bestående av interner fängslade för sitt deltagande i stormningen av USA:s kongress.
I låten ”Justice for all” hörs Trump recitera den amerikanska trohetseden varvat med att kören sjunger USA:s nationalsång. Låten avslutas med ett taktfast ”U-S-A! U-S-A! U-S-A!”, rapporterar tidningen The Guardian.
Enligt Forbes är låtens syfte att samla in pengar till familjerna till de fängslade, som alla dömts för våldsamheter i samband med den dödliga kongresstormningen den 6 januari 2021.
Tilltaget är det senaste i en växande trend där Trump och andra amerikanska politiker på högerkanten hyllar Kapitoliumattacken och målar upp upprorsmakarna som vanliga demonstranter som förföljs av staten.
”Jag har aldrig känt mer avsky för existensen av en låt, än denna sjungen av en president som försökte sig på en statskupp samt en bokstavlig kör av de upprorsmakare som försökte hjälpa honom”, skriver Robert Maguire, forskningschef vid den ideella organisationen Citizens for Responsibility and Ethics, på Twitter.

En belgisk kvinna som mördade sina fem barn har fått dödshjälp på ett sjukhus i Belgien. Hon dog på dagen 16 år efter massmordet.
– Hennes mål har i 16 år varit att återförenas med sina barn, säger kvinnans mamma till belgisk press.
Den 28 februari 2007 dödade den belgiska hemmafrun Genevieve Lhermitte sina fem barn, i åldrarna 3 till 14, i deras hem i Nivelles, söder om Bryssel. På dagen 16 år senare meddelade hennes advokat att Lhermitte somnat in.
– Den här kvinnan har lidit mycket. Himlen kommer ta emot henne, säger Xavier Magnée, advokaten som företrädde Lhermitte i rätten, till belgiska Sudinfo.
Dådet i den belgiska småstaden var både utdraget och brutalt. Under rättegången beskrev Genevieve Lhermitte hur hon under dagen smitit ut från hemmet och gått till en lokal matbutik, där hon stal två knivar.
När hon dödat alla barnen försökte hon ta livet av sig själv, men insåg snabbt att hennes skador inte var dödliga.
I stället ringde hon polisen och berättade vad som hänt. När konstaplarna kom fram hittades de fem barnen nedbäddade i sina sängar, vissa med gosedjur i sina armar.
Under rättegången kom det fram att Lhermitte skrivit flera detaljerade brev till sin psykolog om att hon hade självmordtankar och funderade på att också ta livet av sina barn. Det sista brevet skrevs dagen före massmordet.

En kinesisk laboratoriumläcka är den troligaste förklaringen till coronapandemin, enligt FBI. Nu vill Världshälsoorganisationen att USA delar med sig av uppgifterna bakom bedömningen.
Nu kommenterar USA:s federala polismyndighet för första gången sin utredning av coronavirusets ursprung. FBI-chefen Christopher Wray sade då att en läcka från ett kinesiskt regeringskontrollerat laboratorium i Wuhan sannolikt är ursprunget till spridningen av viruset.
Kina svarade med att anklaga USA för att bedriva en smutskastningskampanj.
FBI-uttalandet gjordes kort efter att den amerikanska energimyndigheten dragit samma slutsats. Samtidigt säger Vita huset att regeringen inte är enig i frågan.

Ytterligare ett tiotal skolflickor misstänks ha förgiftats i Iran och lades in på sjukhus under lördagen. Fallen utgör ytterligare en våg av misstänkta giftattacker i landet, som uteslutande riktar sig mot skolflickor.
Under onsdagen blev ett dussintal flickor vid minst 26 skolor sjuka med symtom som andningssvårigheter, illamående, trötthet och yrsel, rapporterar The Guardian.
Denna gång rapporteras fallen från provinserna Zanjan och Västazarbaijan samt Hamedan.
Det första fallet registrerades i slutet av november i närheten av huvudstaden Teheran. Därefter har omkring 900 skolflickor från minst 58 skolor upplevt andningssvårigheter runtom i Iran, främst i staden Qom. Inga dödsfall har rapporterats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.