Nyhetssammandrag måndag 6 mars 2023

Publicerad 2023-03-06

Två kvinnor gripna för grovt våldsbrott, hund avlivad efter vanvård – ägarna döms för djurplågeri, två tonåringar har anhållits efter mordet i Tullinge och brittisk kvinna dömd för dråp efter att ha skrikit på en cyklist som dog.

Två kvinnor gripna för grovt våldsbrott. Två kvinnor i 30-års åldern har gripits i Orsa kommun i samband med ett grovt våldsbrott.
– En man i 60-årsåldern har utsatts för våld och avförts med ambulanshelikopter, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl vid polisen.
Enligt Region Dalarna är mannen svårt skadad. Han ska ha knivskador i halsen. Händelsen, som inträffade i en bostad, utreds som försök till mord.

Hund avlivad efter vanvård – ägarna döms för djurplågeri. Hunden var i så dåligt skick när länsstyrelsen gjorde hembesök att den fick avlivas samma dag.
Nu har ett par i Trosa kommun dömts i tingsrätten för djurplågeri, skriver SVT.
Det var förra året som länsstyrelsen fick en anmälan om vanvård. Hunden var vid kontrollen halt, hade ögoninfektion, svårt att andas och hade tovor med avföring, enligt domen.
Paret som sedan många år hade hand om hunden döms nu för att ha utsatt hunden för långvarig vanvård, genom grov oaktsamhet.
De döms av Nyköpings tingsrätt till 80 dagsböter vardera och totalt ska de betala 32 000 kronor respektive 8000 kronor.

Två tonåringar har anhållits efter mordet i Tullinge natten till fredagen, rapporterar Aftonbladet. De anhållna är 17 respektive 19 år gamla och är skäligen misstänkta för inblandning i händelsen. Bägge förnekar brott. Beslut om häktning ska ske senast imorgon.
En man i 50-årsåldern sköts till döds i sin bostad i Tullinge natten till fredagen. Enligt uppgifter till flera medier misstänks skjutningen ha varit en hämndaktion mot mannens son.
Sonen är i sin tur anhållen i sin frånvaro för en skjutning mot en adress där anhöriga till nätverksledaren Rawa Majidsom kallas för ”Kurdiska räven”, bor.

Brittisk kvinna dömd för dråp efter att ha skrikit på en cyklist som dog. Det var för tre år sedan som en 49-årig kvinna fick ett utbrott och svor åt cyklist på en trottoar i Huntingdon i England.
Den 77-åriga cyklisten tvingades då styra ut i gatan, där han blev påkörd och dog.
Nu döms kvinnan mot sitt nekande till tre års fängelse för dråp, rapporterar BBC.
Kvinnan hävdar att situationen uppstod på grund av sin cerebral pares och en synnedsättning. Men det köper inte domaren, som menar att kvinnan uppträtt ”territoriellt när det gäller trottoaren”.
– Lärdomen som man kan dra från detta tragiska fall är att respektera andra på vägarna, sa domaren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.