Nyhetssammandrag torsdag 9 mars 2023

Publicerad 2023-03-09

Man häktad för sexuella övergrepp på förskola, polis döms för tjänstefel - tvingade pojke att klä av sig, regeringen vill skärpa kontaktförbud, Tesla utreds efter rapporter om att ratt lossnat och fängelse för att ha ritat en anka med medaljer.

Man häktad för sexuella övergrepp på förskola. En man i 30-årsåldern häktades förra veckan misstänkt för två sexuella övergrepp mot barn på en förskola i Malmö, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Mannen, som jobbat på förskolan i flera år, är även misstänkt för barnpornografibrott. Övergreppen ska ha skett under november och december förra året.
Enligt åklagaren ska den svenska polisen fått kännedom om mannen genom den amerikanska barnrättsorganisationen NCMEC. Organisationen skickar via internetleverantörer in misstankar till polis världen över.

Polis döms för tjänstefel – tvingade pojke att klä av sig. En polis i Stockholm döms för tjänstefel efter att ha tvingat en pojke i 15-års åldern att klä av sig naken vid en visitering förra året.
Enligt tingsrättens bedömning fanns det inte fog för att genomföra visitationen, varpå polismannen döms för tjänstefel.
Han döms att betala 28 000 kronor och dessutom ska pojken få ett skadestånd på 25 000 kronor.
Det var i mars förra året som pojken, tillsammans med några vänner, ätit på en restaurang. När de lämnade restaurangen sprang de rädda för att missa tåget men då stoppades de av tre civilpoliser som åkt ut på larm om en misshandel.

Regeringen vill skärpa kontaktförbud. Regeringen vill göra det möjligt att utfärda kontaktförbud som gäller ett större geografiskt område, så stort som en hel kommun.
– När det finns en väldigt allvarlig hotbild, så måste kontaktförbudet få en annan kraft än vad det får i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Enligt Strömmer är det inte ovanligt att personer som omfattas av ett kontaktförbud håller sig undan när förbudet ska meddelas.
Därför vill regeringen även ge polisen rätt att ta sig in i en bostad när kontaktförbud ska meddelas.

Tesla utreds efter rapporter om att ratt lossnat. Enligt den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten ska ratten ha lossnat på Teslas nya bilmodell Y Suv, rapporterar Dagens Industri.
Det ska ha hänt två gånger enligt myndigheten. Modellen Model Y SUV tappade ratten under körning. Detta efter att en bult som håller fast ratten vid rattstången saknats.
Granskningen omfattar cirka 120.000 bilar av årets modell. Utredarna tittar på hur ofta problemet inträffar och hur många fordon som kan vara drabbade. Man ska också granska Teslas tillverkningsprocess.

Fängelse för att ha ritat en anka med medaljer. En 26-årig thailändare ritade en anka försedd med ett rött medaljband.
För det har han nu dömts till två års fängelse för majestätsbrott.
Ankan fanns med i en kalender för året 2021 som mannen sålde på nätet. Varje månad hade olika ankmotiv, och i ett av dem förekom det röda medaljband som i Thailand förknippas med kungligheter.
En domstol har nu kommit fram till att både bandet och andra detaljer i ankalmanackans bilder driver med kung Rama X, även känd som Vajiralongkorn.
Straffet sattes först till tre års fängelse, men sänktes sedan till två år, eftersom mannen samarbetade i utredningen, uppger människorättsorganisationen TLHR.
Thailand har mycket hårda lagar kring hur man talar om och beskriver kungafamiljen. Sedan några år tillbaka används de allt oftare mot regimkritiker, som antagit gula gummiankor som symbol i kampen mot det auktoritära styret.
Att skämta med kungahuset har också blivit mer populärt sedan den mer populäre kung Rama IX avled 2016, och efterträddes av sonen Rama X.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.