Nyhetssammandrag söndag 12 mars 2023

Publicerad 2023-03-12

Barn hotar föräldrar med orosanmälan, plogförare rammade polisbil, kommunal personal i romska rättegångar och tusen migranter förda i land av italiensk kustbevakning.

Barn hotar föräldrar med orosanmälan. Barn i nordöstra Göteborg utpressar sina föräldrar med hjälp av hot om orosanmälningar till socialtjänsten, rapporterar SR-programmet Människor och tro.
Hoten kan användas om barnen inte får som de vill.
– Det kan handla om att få en jacka, eller högre veckopeng, säger socialarbetaren Bettan Byvald.
Enligt Byvald finns det föräldrar som är så rädda för att bli orosanmälda att de har svårt att sätta gränser för barnen.
Rädslan bland föräldrarna har vuxit den senaste tiden som en effekt av den desinformationskampanj som riktats mot Socialtjänsten.

Plogförare rammade polisbil. En plogbilsförare misstänks ha kört rattfull när han kraschade in i en polisbil i Bålsta under natten mot lördagen.
– Han har plockat bort hela fronten på polisbilen, säger Viktor Åkring Dicksved, polisbefäl vid regionledningscentralen vid region Mitt.
När plogbilen körde in i polisbilen drog poliserna igång blåljusen varpå plogbilen stannade. Föraren fick göra ett utandningsprov vilket visade tecken på att luften innehöll alkohol.
Poliserna tog därför med honom till polisstationen för ytterligare kontroller.

Kommunal personal i romska rättegångar. Anställda på kommunala Romano center i Göteborg har varit inblandade i kontroversiella romska domstolar, så kallade romani kris, rapporterar GP.
Det trots att centret har som uppgift att öka romers förtroende för svenska myndigheter.
Anne Lundqvist tillträde nyligen som enhetschef på Romano center i väst, RCV, och i december fick hon veta att personal har deltagit i romani kris. HR-personal och jurister utreder nu om ett sådant engagemang kan vara förtroendeskadligt.
– Det kan det vara, eftersom det måste vara tydligt för gruppen som RCV är till för att vi har förtroende för det svenska rättssystemet. Men det måste bedömas från fall till fall. Det handlar också om den grundlagsskyddade mötes- och yttrandefriheten, säger Anna Lundqvist.

Tusen migranter förda i land av italiensk kustbevakning. Över 1 000 migranter fördes under lördagsmorgonen i land till södra Italien efter tre stora räddningsinsatser i havet utanför Kalabrien, skriver Reuters.
För knappt en månad sedan dog 74 personer sedan en båt förliste strax utanför Italiens kust. De senaste dagarna har kustbevakningen skickats ut på flera insatser i ett försök att förhindra nya olyckor.
Bara sedan i onsdags har fler än 4 000 flyktingar nått Italien med båt, jämfört med de 1 300 som kom under hela mars månad förra året.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.