Nyhetssammandrag onsdag den 15 mars 2023

Publicerad 2023-03-15

Tolvårig flicka mördad av jämnåriga, explosion på bil i Hässleholm, två personer skjutna i Salem och HD sänker straff efter påskupploppen.

Under lördagen försvann en 12-årig flicka. Hennes lik upptäcktes i måndags, i den tyska staden Freudenberg.
Under gårdagen  höll rättsvårdande myndigheter i Tyskland en presskonferens där de bekräftade att flickan avlidit efter flertalet knivhugg. Två flickor är gripna, 12 respektive 13 år gamla.
Florian Flocker, som är ansvarig för mordroteln hos den regionala polisen, uppgav att de två misstänkta har erkänt mordet. I övrigt är polisen förtegen om händelsen, framförallt med hänsyn till flickornas låga ålder.
Det kommer inte bli tal om några straffrättsliga konsekvenser eftersom gärningspersonerna är för unga. Istället kommer sociala myndigheter att hantera ärendet.

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades polis till Hässleholm i Skåne efter att en hög smäll hörts. Patrullen på plats kunde konstatera att något detonerat på en bil. Ingen uppges skadad. Inte heller har någon gripits.
“Det är i nuläget okänt vad det är som har exploderat och platsen är avspärrad i väntan på att bombskyddstekniker ska genomföra en undersökning av platsen” framgår av ett uttalande på Polisens hemsida.

Två män har blivit skjutna i Salem, söder om Stockholm. De uppges vara allvarligt men inte livshotande skadade.
Olika utredningsåtgärder har vidtagits såsom dörrknackning och sök med hundar. Dock har ännu inte någon misstänkt kunnat gripas. En anmälan om försök till mord har upprättats.
– När vi kom dit anträffades två personer allvarligt skadade. En person har anträffats utomhus och en inomhus, uppger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Högsta domstolen (HD) har prövat ett par fall efter de så kallade påskupploppen. Två män som deltog i upploppen i Örebro har nu fått sina straff sänkta till fängelse i tre respektive tre år och tre månader för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
I hovrätten fick de drygt fem år var i straff. I tidigare instanser har domstolarna dömt dem för vad gruppen av upplopsmakare gemensamt har gjort.
HD menar att de endast ska dömas för sådant som de enskilt har gjort.
“Enligt Högsta domstolen finns det inte stöd för påståendet att samtliga som deltagit i oroligheterna har agerat tillsammans och i samförstånd med varandra. … De tilltalade döms därför enbart för vad som konkret kunnat kopplas till deras eget agerande”, skriver HD i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.