Nyhetssammandrag torsdag den 16 mars 2023

Publicerad 2023-03-16

Polis döms för hot mot ambulanspersonal, fem gripna för bland annat tre mord i Kalmar, polis skickade sexig bild i uniform – varnas av personalansvarsnämnden och misstänkt serievåldtäktsman gripen.

Ambulanspersonal ryckte ut till en fest där misstänkt alkoholförgiftning hade inträffat. En av festdeltagarna var en full polis som inte var i tjänst.
I samband med incidenten så uttalade polisen hot mot ambulanspersonal. Detta gick till åtal och till sitt försvar hävdade den tilltalade att han var berusad och orolig för sin vän.
Nu har polisen dömts till 40 dagsböter för olaga hot. Dessutom måste han stå för sina egna advokatkostnader. Trots domen får han fortsätta som polis.

 Under helgen den 12-13 mars, greps fem personer som på ett eller annat sätt är misstänkta för inblandning i tre mord i Kalmar.
Brottsrubriceringarna för de gripna är mord, anstiftan till försök till mord, förberedelse till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott samt anstiftan till grovt vapenbrott.
Det här är del av en större utredning med flertalet parallella pågående förundersökningar i såväl Sverige som Norge.
– Efter helgens polisära insatser i Oslo samt Stockholm sitter numera sammanlagt 13 misstänkta personer anhållna eller häktade för inblandning i den våldsvåg som under 2022 drabbade Kalmar. Morden har kopplingar till en pågående konflikt mellan kriminella grupperingar säger kammaråklagare Johan Henningsson.

 En polisman hade via en dejtingapp kommit i kontakt med en kvinna, de hade övergått till att chatta via Snapchat och då hade mannen skickat sexiga bilder av sig i uniform och gjort sexuella anspelningar utifrån sin yrkesroll.
Detta kom sedermera till Polismyndighetens kännedom och ett ärende initierades i personalansvarsnämnden (PAN).
De har nu beslutat att varna polismannen eftersom hans agerande har riskerat att äventyra förtroendet för myndigheten. Dessutom menar PAN att beteendet strider mot polisförordningen.

 En misstänkt serievåldtäktsman har gripits i Stockholm. Det har skett tack vare att hans DNA har visat sig matcha gärningsmannen i två andra ouppklarade fall, ett är från 2016.
Det var efter en våldtäkt i en svarttaxi i oktober förra året som mannen topsades och hans DNA gav då träff i andra olösta ärenden. Polisen fortsätter att leta efter fler brottsoffer.
– Vi inser även idag att vi har att göra med en serievåldtäktsman och vi fortsätter att söka efter fler målsägande. Tyvärr anmäler inte alla brottet, och därav kan mörkertalet vara stort, säger Anton Robéns, handläggare och utredare på grova brott i polisområde Stockholm syd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.