Nyhetssammandrag lördag den 18 mars 2023

Publicerad 2023-03-18

Familj döms till fängelse för narkotikabrott, åtal väcks i Tove-fallet, man åtalas för att ha spridit militära hemligheter och ny handlingsplan från polisen för att hantera våldsamma upplopp.

En far och hans två vuxna söner döms till fängelse i ett och ett halvt år, två år och två månader samt två år.
Detta efter att polisen vid en husrannsakan i deras villa på Öckerö utanför Göteborg, hittat en stor odling av cannabis bestående av 72 plantor.
Förutom narkotika beslagtogs även fem kulvapen och ett hagelgevär.

 Exakt fem månader efter att Tove försvann och sedan hittades mördad, väcker åklagaren nu åtal mot den 18- och 20-åring som suttit häktade.
De två är misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott. Enligt åtalet framgår bland annat att Tove dött genom strypning.
Av stämningsansökan kan läsas att skador finns ”… på bland annat halsen och halsens underliggande vävnader, armbågarna och ryggen samt syrebristskador på hjärnan och hjärtat”.
– Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet. Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger senioråklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

 Under fredagen lämnade kammaråklagare Mats Ljungqvist in stämningsansökan mot en 71-årig man som misstänks för att ha spridit hemliga uppgifter om flera svenska militära anläggningar.
– Det handlar om sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur av stor betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

 En ny handlingsplan har tagits fram av polisen för att på ett bättre och säkrare sätt kunna arbeta mot våldsamma upplopp.
Den nya handlingsplanen innehåller 50 nya punkter, bland att ska poliser utbildas särskilt i att hantera folksamlingar.
– Vi vill stå väl rustade nästa gång attacker sker mot polisen. Åtgärderna ska ses i ljuset av att de så kallade påskupploppen är de mest våldsamma och omfattande angreppen på svensk polis i modern tid, säger Boel Sjöberg, gruppchef vid Noas enhet för brottsbekämpning i Stockholm.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.