Nyhetssammandrag söndag den 19 mars 2023

Publicerad 2023-03-19

IKEA betalar ut 250 miljoner kronor efter kvittomiss, lägenhet beskjuten i Örebro, man åtalas för dödsknuff mot kvinna, känd sportprofil från SVT kritiseras av polis och död kvinna förvarad åtta år i frys.

Alla som handlade på IKEA i USA någon gång mellan den 18 oktober 2017 och den 31 december 2019, kan få del av en uppgörelse där de får vara med och dela på motsvarande 250 miljoner kronor.
Om man har kvittot kvar och det visar mer än de fem sista siffrorna av kreditkortet, då kan man få en slant i ersättning.
Vanligen ska nämligen inte hela kreditkortsnumret visas för att försvåra bedrägerier om någon får tag i ens kvitto.
Trots att IKEA ”kraftfullt förnekar” att de gjort något fel eller bär något ansvar, så har de gått med på en förlikning efter att en stämningsansökan inlämnats.
Varje drabbad person beräknas få mellan 300 och 600 kronor, advokatfirman beräknas få omkring 102 miljoner kronor.

 En lägenhet i stadsdelen Oxhagen i Örebro besköts. Kvinnan i lägenheten berättade för polis att hon hört en smäll och sedan upptäckt ett hål i sovrumsdörren.
Ingen skadades. Polis tror inte att den boende i lägenheten varit en måltavla. En anmälan om grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan har upprättats.
– Uppsåtet att träffa just den lägenheten är oklart. Förmodligen har man siktat på något annat eller så har man avlossat ett vådaskott. Men det får utredning utvisa, säger Jan Matèrne, vakthavande befäl vid polisen.

 En man i 55-årsåldern och en jämnårig kvinna var boende på ett hem i Mölnlycke, utanför Göteborg. De tyckte inte om varandra och bråkade ofta.
Vid ett bråk i september förra året knuffade han till kvinnan så att hon föll och slog i huvudet, två dagar senare dog hon. Mannen greps men släpptes i början av oktober när han inte längre bedömdes kunna äventyra utredningen.
Han har ofta problem med sitt temperament och i februari hade han jagat efter en bil med en hammare och slagit hål i ett fönster.
Under häktningsförhandlingen fick han inte sitta i rättssalen utan i ett medhörningsrum eftersom han inte kunde kontrollera sig. Nu åtalas han för flera brott, bland annat dödsknuffen mot kvinnan.

 SVT-profilen Anders Blomquist har nyligen fällts för brott mot jaktlagen efter att ha kört ihjäl ett rådjur och sedan väntat fem dagar med att rapportera det.
Han säger sig inte känna till att anmälan måste ske direkt. Han kritiserade polisen för att de inte använde sina resurser på rätt sätt genom att ägna honom tid. Nu ger polisen svar på tal.
– Jag ifrågasätter inte skidexpertens förmåga att dödförklara ett rådjur längs vägen. Men i hans fall, är djuret dött då är det anmälningspliktigt och då tar det uppskattningsvis åtta sekunder att googla fram att det är anmälningspliktigt, vilka djur det gäller och att det är straffbart att inte anmäla, säger kriminalkommisarie Kenneth Kronberg till Expressen. 

En värmländsk man misstänks ha mördat sin sambo och förvarat henne i frysen under åtta år. Enligt Aftonbladet upptäcktes hela situationen medan mannen vårdades på sjukhus.
Den misstänkte som är i 60-årsåldern är skäligen misstänkt för mord, den lägre misstankegraden, och på sannolika skäl misstänkt för brott mot griftefriden.
Åklagaren ska senast kl 12 under söndagen besluta om han ska häktas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.