Nyhetssammandrag måndag 20 mars 2023

Publicerad 2023-03-20

BBC vädjar till anställda att ta bort Tiktok från sina mobiltelefoner, sju dödades varav två mexikanska soldater i bakhåll, Rasmus Paludan kommer att bränna Koranen i Wakefield i Storbritannien, Leif GW Persson är kritisk till åtalet i Tove-fallet och Furuviksparken begick flera lagbrott då man sköt schimpanserna som rymde förra året, hävdar Annika Norée, docent i straffrätt.

Det brittiska public service-bolaget BBC ber i ett utskick sina anställda att ta bort den kinesiska medieappen Tiktok från sina mobiltelefoner.
Endast om man använder appen i tjänsten, för redaktionellt innehåll eller i marknadsföringssyfte får man fortsätta använda den, skriver Deadline.
I de instruktioner som skickats ut meddelar bolaget att de även ser över om man helt ska förbjuda appen.
Det senaste året har BBC storsatsat på just Tiktok och anställt specialister i sitt sociala medieteam, men nu har kanalen alltså ändrat inställning.
Sveriges Television och Sveriges Radio har tidigare uppmanat medarbetare att radera appen.

Sju personer dödades i delstaten Guerrero i sydvästra Mexiko när en grupp soldater utsattes för ett bakhåll av medlemmar ur en drogkartell.
Två av de dödade var soldater, de övriga fem attentatsmän, enligt lokala medier.
Enligt den mexikanska militären genomfördes bakhållet av 18 beväpnade personer i två fordon.
Angreppet inträffade på fredagseftermiddagen i samhället El Pescado, beläget i en bergig och svårtillgänglig del av Guerrero.

Efter att Rasmus Paludan bränt Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm tidigare i år utbröt massiva protester i landet mot Sverige.
Rasmus Paludan uppger nu i en video på Twitter att han kommer att bränna Koranen i Wakefield i Storbritannien.
– På onsdag, den 22 mars 2023, i början av ramadan, kommer jag komma till Wakefield och bränna Koranen på en allmän plats.

På fredagen kom åtalet i det uppmärksammade fallet Tove i Vetlanda. En 20-årig kvinna och en 18-årig kvinna som var bekanta med Tove misstänks ha dödat henne och sedan transporterat bort kroppen.
Båda står nu åtalade för mord och grovt gravfridsbrott, och åklagaren menar att de begått gärningarna ”gemensamt och i samförstånd”.
Tove dog av kvävning, enligt åtalet. 20-åringen tog strypgrepp på henne, medan 18-åringen hjälpte till att hålla fast henne, menar åklagaren.
Leif GW Persson är inte övertygad om att det är ett åtal som kommer hålla hela vägen.
– Det är inget åtal jag skulle ha väckt, jag hade nog kompletterat det med en massa alternativ, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon” på söndagen.
I fall där man inte är övertygad om att bevisningen räcker till kan man välja att lägga till en alternativ brottsrubricering i åtalet.
GW Persson säger att mycket talar för att kvinnorna haft olika stor del i gärningarna, och menar att åklagaren gått ”all in” genom att ändå åtala dem på samma punkter.
– Ansvaret ska individualiseras. Där kan det bli knepigt. 20-åringen ligger betydligt värre till än 18-åringen, säger Leif GW Persson och fortsätter, jag skulle bli förvånad om de båda döms för mord.

Furuviksparken begick flera lagbrott då man sköt schimpanserna som rymde förra året. Den menar Annika Norée, docent i straffrätt, som granskat ärendet.
Bland annat har man brutit mot lagen om grovt djurplågeri som trädde i kraft förra sommaren, säger hon i dokumentären.
– Det som har hänt i Furuviksparken är så nära man kan komma gärningsbeskrivningen för det här nya brottet: att utsätta djur för otillbörligt lidande, säger Annika Norée till TV4.
Dessutom saknade man dispens att skjuta ihjäl djuren, säger Norée.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.