Nyhetssammandrag tisdag 21 mars 2023

Publicerad 2023-03-21

Snippa-domen överklagas till Högsta Domstolen, man döms till livstids fängelse för mord, den försvunna 16-åriga flickan har kontaktat polisen, livstids fängelse utdömd för rånmordet mot den funktionsnedsatte Ulf Sandberg och regeringen sammankallar det Finansiella stabilitetsrådet till krismöte.

Riksåklagare Petra Lundh har beslutat att överklaga den uppmärksammade ”Snippa-domen” från Hovrätten i Västra Sverige där en man friades för våldtäkt mot barn, en 10-årig flicka. Detta då det fanns oklarheter kring vad flickan menade med ordet ”snippa”.
Den åtalade mannen dömdes i tingsrätten för våldtäkt mot barn. En oenig hovrätt friade honom dock då det, enligt hovrätten, inte var bevisat att flickan berättat om en penetration.
Domen har varit mycket uppmärksammad – och nu står det alltså klart att riksåklagaren (RÅ) valt att vända sig till Högsta Domstolen med ett överklagande. I ett pressmeddelande säger RÅ att det inte råder några tvivel om vad flickan menat med ”snippa”.
– Barnets berättelse, med ord och kroppsspråk, kan inte tolkas på annat sätt än att hon menar att mannen har fört in ett finger i hennes könsorgan. Mannen bör därför dömas enligt åtalet för våldtäkt mot barn i två fall till fängelse i tre år. Jag begär att Högsta Domstolen ska undanröja hovrättens dom och lämna målet åter till hovrätten för fortsatt handläggning eftersom hovrätten enligt min uppfattning begått flera fel vid handläggningen, säger Petra Lundh.

 Man döms till livstids fängelse för knivmord. I mars förra året knivhöggs en man till döds i Helsingborg, och en skadades svårt.
I december dömdes en 26-årig man i tingsrätten till sex års fängelse för två fall av grov misshandel – men friades för mordet.
Nu skärper Hovrätten över Skåne och Blekinge 26-åringens straff till livstids fängelse för mord och mordförsök. Detta då hovrätten anser att 26-åringen hade uppsåt att döda.

Den 16-åriga flicka från Gnesta som varit försvunnen har nyligen haft kontakt med sina anhöriga och polis, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Flickan har varit försvunnen sedan 11 mars och polisen misstänker att hon kidnappats. En man har anhållits i sin utevaro misstänkt för människorov.
Nu har anhållandet hävts, enligt Åklagarmyndigheten, men utredningen fortsätter.

Funktionsnedsatte Ulf Sandberg, 52, överfölls, rånades och misshandlades utanför en restaurang i Oskarshamn.
Överfallet filmades och avslutades med att Kim Halvorsen, 28, högg sitt offer flera gånger med en kniv.
När han under misshandeln hämtade kniven i sin bostad berättade han för en anhörig att ”det är en nolla där nere och jag har tänkt att slå ihjäl honom”. Nu döms Kim Halvorsen till livstids fängelse för mord.
Strax efter klockan 21 den 23 september förra året överfölls Ulf av två män, 28-årige Kim Halvorsen och hans 30-årige kamrat.
Ulf Sandberg hade just lämnat restaurangen Pinchos på Stortorget i Oskarshamn när männen, enligt åklagaren, gick till attack, höll fast sitt offer och slet en klocka från hans arm. Enligt åtalet slogs och sparkades Ulf Sandberg upprepade gånger över hela kroppen.
Enligt åtalet filmade den äldre av de två männen misshandeln, samtidigt som de försökte pressa Ulf Sandberg på 400 kronor som de sa sig veta att han hade på sitt konto.
Mitt under rånet ska Kim Halvorsen ha lämnat platsen, hämtat en kniv i en närbelägen bostad för att sedan återvända och hugga Ulf Sandberg flera gånger.
Ulf Sandberg skadades så allvarligt att han dog av sina skador och i januari åtalades männen för grovt rån. Den 28-årige mannen åtalades även för mord.
Det finns flera försvårande, och inga förmildrande, omständigheter, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Regeringen sammankallar det Finansiella stabilitetsrådet till ett extramöte. Anledningen är oron i bankvärlden.
Mötet som hålls idag tisdag ska ta upp ”riskbilden och stabilitetsläget mot bakgrund av den senaste tidens händelser på bankmarknaderna i USA och Europa”.
Bland dem som deltar på mötet märks finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och riksbankschef Erik Thedéen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.