Ebba Busch. Foto Stevan Jerrevång Aftonbladet/TT

Ebba Busch uppvisning i politiskt rävspel

Av Dick Sundevall 2023-03-22

Vad hände egentligen mellan Ebba Busch, Sara Skyttedal och partisekreteraren Johan Ingerö? Som så ofta i det politiska spelet tar det några dagar eller till och med veckor innan bilden börjar klarna. Och först nu kan vi fullt ut se hur skicklig Ebba Busch är på hänsynslöst politiskt rävspel.

Så här såg det ut för några veckor sedan: Ebba Busch framstod allt mer som en totalt misslyckad energi- och näringsminister.

Som oppositionspolitiker var Busch onekligen ofta fyndig. Med skarp käft kunde hon slagfärdigt och hårt bemöta och kritisera det mesta men när hon själv fick möjlighet att uträtta något – då misslyckandes hon totalt.

Resultatet syntes snabbt i opinionsundersökningarna. Ett halvår efter valet närmade sig KD allt mer fyraprocentsspärren och balanserade nu på den. Som en självklar följd av det började Ebba Busch ifrågasättas även inom det egna partiet.

Vad gör då en skicklig och totalt hänsynslös politiker som Busch i ett sånt läge? Jo, hon pekar ut en syndabock som hon kan skylla misslyckandena på. Alltså den i partiet som står näst högst i rang efter henne själv, partisekreteraren.

Men det är inte så enkelt att snabbt bli av med en partisekreterare som hon bara några månader tidigare har höjt till skyarna. Och så är det ju det här med partidemokrati och liknande besvärligheter i form av en partistyrelse som ska informeras och helt plötsligt ska fås med på att man ska peta partisekreteraren.

Det går ju inte att göra som i totalitära stater, ta livet av honom eller i varje fall se till att få honom inlåst i ett fängelse eller på en psykiatrisk klinik.

Därtill infinner sig nu ett annat akut problem för partiordförande Busch, andra partimedlemmar som kan tänkas aspirera på partiledarposten när det nu börjar knorras i leden. Och längst fram i det ledet står Ebbas gamla kompis Sara Skyttedal.

Hon är dock ett kapitel för sig. Visserligen har hon anammat partiets otroligt snabba högersväng från att vara ett parti som politisk befunnit sig mellan socialdemokratin och det borgerliga blocket, till att nu ha positionerat sig mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Något som bland annat Sifo har insett och som därmed i sina uppställningar av staplar för de olika partierna numer placerar KD mellan M och SD.

Men Skyttedal har en liten egenhet numer efter att hon enligt egen utsago har slutat supa, hon har istället börjat röka på. Cannabis har blivit hennes grej.

– Jag har rökt cannabis i länder där det är lagligt, säger hon.

Det kan i och för sig förklara ett och annat av hennes olika underliga uttalanden i politiska frågor – men hon har också helt självsvåldigt gått ut offentligt i Dagens Nyheter med att cannabis, enligt hennes mening, bör legaliseras i Sverige.

Det här bli naturligtvis mumma för medierna. En ledande KD-politiker propagerar för legalisering av narkotika. Och nu vill SVT ha med henne i programmet 30 minuter för att under en halvtimme prata om just det.

Vad att göra? Bland gamla KD-medlemmar är inte det här som Skyttedal nu propagerar för, som att spotta i kyrkan utan snarare som att pissa i dopfunten – offentligt.

Enligt Ebba Busch och den nu före detta partisekreteraren Johan Ingerö, får han uppdraget att försöka stoppa Skyttedals medverkan i 30 minuter.

Det resulterar i en väldig konflikt dem emellan, enligt Skyttedal. Men hon anser tydligen att hon inte behöver lyda under partisekreteraren och beslutar sig för att vara med i programmet.

Låt mig stanna upp lite där. Kan det verkligen vara så enkelt? Skulle Skyttedal ha obstruerat så hårt mot högsta partiledningen om hon även haft Ebba Busch emot dig? Tillåt mig tvivla.

Naturligtvis hade Skyttedal och Busch haft direktkontakter i den här frågan innan Skyttedal slutligt tackade jag till att medverka i 30 minuter. Vad då dessa två erfarna politiker kom överens om vet bara de själva.

Men nu har Busch tillstått att när Sara Skyttedal några dagar senare polisanmälde Johan Ingerö för sexuellt ofredande, för något som hade hänt nio år tidigare, så var det Busch som hade uppmanat henne att polisanmäla. Därmed rök han och lär aldrig komma tillbaka i de högre politiska sfärerna.

Och tänk så bra för såväl Skyttedal som Busch att han polisanmäles för just sexuellt ofredande – för ett sånt brott var ju redan preskriberat, så det skulle aldrig leda till någon rättegång.

Aldrig bli fråga om att andra som var med på den där fyllefesten man hade i en av KD-ledningen hyrd hotellsvit, skulle komma att vittna om vad de eventuellt sett och hört.

Men därmed var alltså Johan Ingarö avförd och kommer sannolikt framöver att utmålas som ansvarig för partiets färd mot en eventuell undergång – alltså under fyra procent i ett kommande riksdagsval.

Men kvar fanns problemet Skyttedal som utgjorde ett uppenbart hot mot Busch som partiledare. Så vad att göra? Kanske gå ut i medierna och ta kraftigt avstånd från Sara skyttedal och hennes knarkliberalism?

Och inte bara det, utan även ta avstånd från Skyttedal över huvud taget. Alltså precis det som Ebba Busch nu har gjort. Därmed lär Sara Skyttedals politiska karriär vara över.

Hur mycket har då hela den här historien varit planerat från Busch sida redan från början? Kanske har det varit det? Eller också har det hela av en radda olika tillfälligheter spelat Busch i händerna.

Själv tror jag inte så värst mycket på det där med en radda tillfälligheter som resulterar i något väldigt bra för en person och något oerhört dåligt för andra, oavsett vad det handlar om. Det brukar inte domstolar göra heller – när någon kommer dragande med sånt.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.