Nyhetssammandrag söndag den 9 april 2023

Publicerad 2023-04-09

Noll dödsskjutningar i Göteborg – går emot våldstrenden, skjuten man beväpnad med motorsåg, två anhållna efter dödsskjutning, 18-åring greps för sexuellt ofredande av tre kvinnor och en till sjukhus efter brand i blomlåda.

Antalet gängrelaterade skjutningar med dödlig utgång ökar i de flesta större städer, men inte i Göteborg.
Hittills i år har inte en enda person skjutits ihjäl i kriminella sammandrabbningar och antalet skjutningar är betydligt färre jämfört med andra storstadsområden.
Enligt Polisen har det skett 33 skjutningar, varav 5 dödliga i Stockholm under 2023. I region Väst har det skett 9 skjutningar med noll dödsfall.
Även om polisregion Stockholm har fler än dubbelt så många invånare, så förklarar det inte den stora skillnaden.
Polisen framhåller till Göteborgs-Posten att de är deras satsning på fler lokalpoliser med god kännedom om personer i sina respektive områden.
Detta har varit en stor bidragande faktor till att man kunnat klara upp brottslighet och även markera att man har koll på de som är kriminella. Dessutom har man satsat mycket på att gå efter gängens nyckelpersoner.

Under natten mot fredagen blev en man skjuten av polis i Karlskrona. Det har nu framkommit att han var beväpnad med motorsåg och yxa, detta enligt SVT Nyheter Blekinge.
Den misstänkte hade gjort inbrott i en bostad hos en granne som han varit i bråk med. I samband med ingripandet uppträdde mannen hotfullt och polis avfyrade verkanseld.
En förundersökning med rubriceringen försök till mord är inledd.

Under långfredagen greps två personer som misstänkta för den skjutning som hände i Skärholmens centrum i onsdags.
De två männen har nu anhållits. Vad deras roll exakt anses vara i skjutningen har ännu inte offentliggjorts.
Det var en 29-årig man med koppling till gängkriminalitet som sköts ihjäl. En förbipasserande man i 55-årsåldern skadades oavsiktligt. En utredning om mord och mordförsök är pågående.

Tre unga kvinnor i 18-årsåldern utsattes för sexuellt ofredande av en man i samma ålder under påskaftonsnatten.
Polis kallades till platsen och kunde gripa den misstänkte. Efter att ha identifierat mannen, så släpptes han. Den misstänkte nekar till brott.

På lördagsmorgonen larmades både räddningstjänst och polis till ett lägenhetshus i Jakobsberg norr om Stockholm efter att grannar känt röklukt.
Det visade sig att en blomlåda på en inglasad balkong fattat eld. Rökutvecklingen var så pass kraftig att en person var tvungen att få vård på sjukhus. Ingen är i nuläget misstänkt för något brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.