Nyhetssammandrag måndag 10 april 2023

Publicerad 2023-04-10

Kameror ska röja kvinnor utan slöja, knarkbeslag efter insats mot Bandidos, poliser krockade med husfasad, rysk propagandarobot avslöjad och mer än tusen anmälningar om djur som far illa.

Kameror ska röja kvinnor utan slöja. Den iranska regimen kommer att installera kameror på offentliga platser för att upptäcka, och straffa, kvinnor som inte följer landets klädlagar.
Det meddelade landets polis under lördagen, skriver Reuters.
Kvinnor som ertappas utan slöja kommer att få ett ”varningsmeddelande om konsekvenserna”, står det i ett uttalande.
Draget är det senaste i regimens försök att behålla makten när allt fler kvinnor trotsar klädlagarna.
Trots att kvinnor riskerar att gripas om de inte täcker sitt hår ses många fortfarande gå utan slöja på gallerior, restauranger och gator.
Internet har samtidigt massor av videor på kvinnor som visar sitt hår, i protest mot regimen.

Knarkbeslag efter insats mot Bandidos. Under påskafton har Polisen genomfört en större insats mot Bandidos i Växjö.
Polisen slog till i samband med att mc-gänget skulle ha träff i sin lokal utanför Växjö.
Bland annat beslagtog man ett fyrtiotal portionsförpackade påsar med misstänkt amfetamin på tomten utanför lokalen.
Man grep också tre personer misstänkta för drograttfylleri, grov olovlig körning respektive ringa narkotikabrott.
Dessutom beslagtog Polisen två fordon utmätta av Kronofogden.

Polisjakt slutade i krock med husfasad. En polisbil under utryckning har kört in i en husfasad i Upplands Väsby under natten.
– De låg efter några personer som misstänktes för inbrott när man av okänd anledning tappade herraväldet över bilen och krockade mot husfasaden, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl vid Polisen i Stockholm.
Poliserna i bilen ska inte vara allvarligt skadade, men togs till sjukhus för kontroll.
– De misstänkta tjuvarna kom inte undan. De greps ändå, säger Jens Mårtensson.
Ingen utomstående skadades i samband med trafikolyckan.

Rysk propagandarobot avslöjad. När Kunskapscentret Nato Stratcom i Riga granskade ett stort antal publiceringar från de stora Kremltrogna nyhetshusen, upptäckte de flera falska journalister, rapporterar Ekot.
En ”journalist” producerade 38 000 artiklar på ett år. Enligt analysen ser artiklarna automatiserade ut och de falska journalisterna går inte att hitta som riktiga personer.
Viktoras Daukšas från Litauen som är expert på att analysera desinformation, menar att det går att se att porträttbilderna är manipulerade.
– Det syns bland annat på hur halsband och örhängen är olika på olika sidor av ansiktena, säger Viktoras Daukšas till Ekot.

Över tusen anmälningar om djur som far illa. Över 1 000 anmälningar om djur som far illa har kommit in sedan 2019 då Lex Maja gjorde det tillåtet för vårdpersonal att slå larm.
De allra flesta rör våra vanligaste sällskapsdjur – katter och hundar – även om anmälningar om andra djur som kaniner, marsvin, hästar, nötkreatur, höns och sköldpaddor också förekommer.
Lagen kom till efter att katten Maja svalt ihjäl efter att ha lämnats ensam då hennes ägare lades in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst men de agerade inte med hänvisning till sekretess.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.