Nyhetssammandrag måndag 17 april 2023

Publicerad 2023-04-17

Försäkringskassan hittar fuskare bland egna handläggare, ICA anmäls för kartellbildning, Tate hånas av finländare efter bastubild på Twitter och indisk ex-politiker sköts ihjäl i direktsänd tv.

Försäkringskassan misstänker fusk bland egna handläggare. Tio anställda på Försäkringskassan misstänks ha fuskat med bland annat sjukpenning och föräldrapenning de två senaste åren.
Det har myndigheten upptäckt i sina ökade kontroller av misstänkta bidragsbrott, rapporterar Ekot.
– Det är tio för många. Det ska vara noll. Svenska folket måste vara säkra på att vi själva inte begår bidragsbrott när vi jobbar så aktivt för att beivra det på andra sätt, säger kommunikationsdirektör Sten Eriksson.
Han säger att förklaringar som att man slarvat eller missuppfattat inte håller eftersom medarbetarna får grundlig utbildning i hur reglerna fungerar.
Fallen har utretts av Försäkringskassans personalansvarsnämnd och nio av tio har varslats om avsked, men valt att säga upp sig.

ICA anmäls för kartellbildning. Techentreprenören Jens Nylander, som står bakom anmälan, har undersökt Icas siffror genom att samla alla bokslut i en databas. 1 272 Ica-handlares bokslut visar att marginalerna har förbättrats över tid och framförallt ligger över branschsnittet.
Vissa butiker fördubblar sin marginal från 2017 till 2021. Prisnivån skiljer sig tydligt mellan olika geografiska områden.
– Kunder hos en Maxi-butik i Hässleholm betalar cirka 15 procent mer än kunder hos Maxi i Motala på de jämförda artiklarna eftersom de olika områdena har olika prisgrupper, säger Jens Nylander till SvD.
Nu har han anmält livsmedelsjätten anmäls till Konkurrensverket för misstänkt kartellbildning och nästa vecka har han möte med Konkurrensverket.

Tate hånas av finländare efter bastubild. Finländare var snabba att driva med den brottsmisstänkte influencern Andrew Tate efter att han publicerat en bastubild på Twitter, skriver Hufvudstabladet.
På bilden syns en svettig och allvarlig Tate sitta i en vedeldad bastu i badbyxor.
”Termometern på bilden visar att det är ungefär 50 grader i din bastu. Du sitter i en kall bastu, på nedersta bänken, som är menad för barn”, kommenterar en person.
En annan person menar att ”en riktig man sitter naken i bastun”. En tredje skriver att ”bokstavligen alla i Finland skrattar åt den här bilden” och syftar på hans klädsel.
Tate är iklädd både simbyxor och en handduk – och sitter stel och rakryggad. ”En riktig man sitta naken och slappnad på den översta bänken.
Andrew Tate och hans bror Tristan är misstänkta för bland annat människohandel, våldtäkt och sexuellt utnyttjande i Rumänien.

Indisk ex-politiker sköts ihjäl i live-tv. En indisk före detta politiker, dömd för kidnappning, sköts i helgen ihjäl tillsammans med sin bror i livesänd TV, rapporterar BBC.
Atiq Ahmed och brodern var under poliseskort när de stannade för att prata med reportrar och flera av dem som utgett sig för att vara journalister plötsligt drog vapen mot Ahmed och brodern.
Kort därefter greps tre personer som utgett sig för att vara reportrar.
En av de gripna ska ha skanderat ”Jai Shri Ram”, som blivit något av ett stridsrop för hinduiska nationalister i deras kamp mot muslimer, skriver AP.
Atiq Ahmed var även själv misstänkt för mord. De senaste åren har ett stort antal brottsmisstänkta dödats i väntan på rättegång i samma delstat, Uttar Pradesh.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.