Nyhetssammandrag tisdag 18 januari 2023

Publicerad 2023-04-18

JO-kritik avseende personal som pratar för dålig svenska, åklagare yrkar på livstid för ihjälkörning av mamma, säkerheten skärps efter fritagningarna från Kriminalvården, åldring döms för skadegörelse på äldreboende och iransk polis stänger verksamheter efter brott mot hijablagen.

JO-kritik avseende personal som pratar för dålig svenska. Justitieombudsmannen kritiserar Migrationsverkets förvar som flyttades från Kållered till Mölndal förra året, skriver SVT Väst.
Många nya anställda har rekryterats och vissa av dem pratar för dålig svenska, konstaterar myndigheten. Dessutom finns det brister i bemötandet.

– Det är oacceptabelt om personal använder sin överordnade ställning till att hota om tvångsåtgärder eller särbehandla vissa förvarstagna, säger JO Per Lennerbrant.

SVT skriver att JO kommer att göra en uppföljande inspektion på förvaret.

 

Åklagare yrkar på livstid för ihjälkörning av mamma. Den 22-åring som körde ihjäl sin mamma och skadade hennes sambo svårt på Hisingen förra sommaren bör dömas till livstids fängelse, anser åklagaren enligt P4 Göteborg.
Åklagare Hediye Kurt anser också mannens 17-årige lillebror bör få 14 års fängelse.

Den äldre brodern har medgett grov misshandel och vållande till annans död men menar att han inte haft uppsåt att döda. Den yngre brodern nekar till brott.

 

Säkerheten skärps efter fritagningarna från Kriminalvården. Efter den senaste tidens fritagningar meddelar nu justitieminister Gunnar Strömmer (M) att alla planerade sjukvårdstransporter från anstalter ställs in, rapporterar SVT Nyheter.
Regeringen vill också se över om beväpnad polis ska användas i fler fall vid fångtransporter.
De intagna som är i behov av icke-akut vård ska få sina tider ombokade.

– De intagna ska inte i förhand veta exakt var och när de transporteras, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren till SVT.

Regeringen vill också stärka säkerheten på Sis-hem. Tillgången till mobiler och datorer ska ”kraftigt begränsas”, så att intagna inte kan planera brott och rymningar.

 

Åldring döms för skadegörelse på äldreboende. En äldre man började spruta vatten omkring sig med en brandslang på ett äldreboende i Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren.
Vattendramat inträffade i somras, då mannen tog fram en slang ur ett brandskåp och började spruta vatten på väggar och golv i en korridor. Vattnet spred sig även till ett annat plan och till en grannbyggnad.
Det tog en halvtimme innan fastighetsbolaget kunde stänga av vattnet.

Mannen har i förhör sagt att han inte minns händelsen och att han inte var riktigt frisk vid tillfället.

Tingsrätten anser att mannen i ”tillräcklig grad” varit medveten om vad han gjorde och att han begått gärningen med uppsåt och dömer honom till 40 dagsböter för skadegörelse.

Mannen ska även betala drygt 100 000 kronor till fastighetsbolaget i skadestånd för att täcka reparationerna.

 

Iransk polis stänger verksamheter efter brott mot hijablagen. Över 150 verksamheter har stängts i Iran efter de inte respekterat hijablagen.

Det handlar om 137 butiker och 18 restauranger som inte vidtagit åtgärder efter att ha varnats av polisen. Lagen kräver att kvinnor bär en slöja som täcker håret.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.