Ingår Sverigedemokraterna numer fullt ut i regeringen?

Av Dick Sundevall 2023-04-18

Hade missat några direktutsändningar från regeringens pressträffar i förra veckan så jag spolar igenom dem några dagar senare. Hoppade förbi inledningarna som alltid är intetsägande. Det första jag då ser är bilden ovan. Men va f-n, tänker jag, utgör nu SD en del av regeringen även formellt?

Eller är det kanske så att SVT i likhet med många av oss andra, ser Sverigedemokraterna som en naturlig del av den nuvarande regeringen? Och därför har lagt ut skylten ”Regeringen håller presskonferens” när det är en av SD:s mest extrema högerytter, Richard Jomshof, som är i igång.

Han som därtill är den SD-politiker som innehar en av de viktigare politiska posterna, då han har fått bli ordförande för justitieutskottet.

När bilden zoomas ut ser jag att det är en pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer och denne Jomshof.

Men – likafullt står det ”Regeringen” på såväl skylten framför Strömmer som den framför Jomshof.

Det ska naturligtvis stå ”Regeringen” på skylten framför justitieministern. Självklart är det så, han representerar ju regeringen på den här pressträffen.

Men framför Jomshof borde det vara lika självklart att det ska stå ”Sverigedemokraterna”. Alltså, regeringen håller pressträff tillsamman med ett samarbetsparti som inte ingår i regeringen.

Varför är det inte så? Är det ett tillfälligt misstag? Spolar lite fram och tillbaka på de pressträffar som finns på regeringen officiella sida. Och… där står ju helt plötslig Jimmie Åkesson med en skylt framför sig där det återigen står ”Regeringen”.

Nu kanske någon tycker att det där är väl ändå en skitsak. Tycker att nu är väl Sundevall lite väl formell och stelbent.

Men vår nuvarande statsminister var ju väldigt noga med att SD inte skulle ingå i regeringen. Det var ju exakt så han sålde in hela idén med att det kunde bli en borgerlig regering med stöd av ett högerextremt nationalistiskt parti.

Kan det vara så att Jimmie Åkesson med anhang har krävt att de ska få ha en skylt framför sig på pressträffarna, där det står ”Regeringen”? Ja, rimligen är väl det den enda tänkbara förklaringen.

Och varför skulle SD inte få igenom det – när de får igenom så mycket annat som de kräver för att stödja den nuvarande regeringen.

Vi får se hur länge det håller. Hur länge det här kan få fortgå. Det enda som behövs för att få ett slut på spektaklet är ju att några få av Liberalernas 16 riksdagsledamöter får nog och bestämmer sig för att agera som just liberaler och börjar föra en liberal politik.

Med tanke på de stadigt sjunkande opinionssiffrorna för Liberalerna – så kan kanske några av deras riksdagsledamöter slås av tanken att om de ändå med tiden kommer att förlora sina riksdagsplatser, så kanske de skulle se till att i god tid kunna lämna det hela – rakryggat.

Och därmed slippa gå till historien som de liberaler som böjde nacken och gav efter för högerextrem nationalism.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.