Nyhetssammandrag fredag 21 april 2023

Publicerad 2023-04-21

Flera misstag när grovt kriminell fritogs, elva barn till sjukhus efter misstänkt förgiftning, ledaren för Los Suecos begärs utlämnad från Spanien och misstänkt för dubbeldråp släppt ur häkte.

Flera misstag när grovt kriminell fritogs. Ett stort antal misstag kan ha underlättat fritagningen av 20-årige Milad Safi i februari, enligt en intern incidentrapport från Kriminalvården som Aftonbladet tagit del av.
Safi dömdes i november till tio års fängelse för mordförsök och fritogs i samband med ett sjukhusbesök på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Häktet påpekade att någon kallelse för sjukhusbesöket inte skulle skickas till Safis folkbokföringsadress utan bara till häktet, men så blev inte fallet.
Ett annat misstag kan ha varit att sätta honom i en cell med egen toalett två dagar före besöket. Han fick då inta laxeringsmedel och kan ha förstått att besöket var på gång.
Safi hade tillgång till sin telefon och kunde under de två dagarna ringa 18 samtal till familjemedlemmar i hans kontaktlista.
”En sista omständighet som i efterhand är notabel men som där och då inte väckte misstankar hos personalen om att något var fel, var att klienten innan transporten bad om att få in sina egna skor för rengöring.
Detta kan tyda på att han ville försäkra sig om att ha bra skor att kunna springa i. Samma sak gäller att klienten var civilklädd”, skriver Kriminalvården i sin utredning. Milad Safi är ännu på fri fot.

Elva barn till sjukhus efter misstänkt förgiftning. Elva skolbarn har förts till sjukhus i Linköping efter att ha ätit något som de uppfattat som godis, rapporterar Corren. Flera av dem har symptom på misstänkt förgiftning.
Enligt Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson mår barnen förhållandevis bra.
– De har under lunchrasten varit ute i närområdet till skolan och hittat någonting som de själva kallar för regnbågsgodis.
Region Östergötland uppger för TT vid 16.30-tiden på torsdagen att alla elva barn har lindriga skador men att de är kvar på sjukhuset för observation. De är mellan tio och tretton år gamla.
Ett av barnet tog med ”godiset” till sjukhuset och det ska nu analyseras av Polisen, som också upprättat en anmälan om misshandel. Ingen är frihetsberövad.

Ledaren för Los Suecos begärs utlämnad från Spanien. Ledaren för Malmöligan Los Suecos begärs utlämnad från Spanien.
Han är efterlyst för grova knarkbrott i Sverige och Danmark, skriver Sydsvenskan.
I utbyte mot kraftigt sänkta straff har medlemmar i Los Suecos tidigare erkänt två mord på spanska solkusten. Fyra av ligans huvudmisstänkta har riskerat att dömas till 15–25 års fängelse.
Nu klarar sig flera undan med kortare straff. Ligans ledare ska, efter att då ha suttit inlåst i två år och nio månader, släppas ut ur det spanska fängelset inom kort.
Straffsänkningarna har enligt tidningen kommit som en nyhet för svensk polis, som tagit upp flera vilande utredningar mot ligaledaren. Han har nu häktats i sin frånvaro misstänkt för två grova narkotikabrott och ett fall av synnerligen grovt narkotikabrott.
– Personen i fråga är frihetsberövad i Spanien för närvarande och vi avvaktar information om hur den spanska processen fortskrider, säger åklagare Lisa Åberg till Sydsvenskan.

Misstänkt för dubbeldråp släppt ur häkte. Den man som åtalats för dubbeldråpet i Ulricehamn i höstas har släppts ur häktet i väntan på dom, skriver Ulricehamns Tidning.
– Den enda säkra slutsatsen man kan dra av det här är att han i vart fall inte kommer dömas till ett så långt fängelsestraff som åklagaren ville. Men vi vet heller inte om han kommer att frikännas, såsom vårt yrkande var, säger mannens försvarsadvokat Mia Sandros.
Det var när flera personer försökte ta sig in i en lägenhet som tumult uppstod och två unga män dog av knivskador. Lägenhetsinnehavaren, som är i 20-årsåldern, åtalades senare misstänkt för bland annat dråp.
Själv har han erkänt att han tagit livet av männen, men hävdar att han agerade i nödvärn.
Enligt åklagaren, som yrkade på sju års fängelse under rättegången, ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom händelsen. Dom meddelas 5 maj.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.