Nyhetssammandrag måndag 1 maj 2023

Publicerad 2023-05-01

SVT stoppar publicering på grund av den nya spionlagen, säkerhetsmiss kostar Telia 15 miljoner, älg skjuten på kyrkogård efter att ha gjort utfall mot kvinna, 16-åring gripen efter vansinnesfärd med bil och 11-åriga Melwin Stålhammar arrangerar rullstolsracet ”Wheels for feels” i Hörby.

SVT om stoppade publiceringen: ”Mycket bekymmersamt”. På grund av den nya spionlagen har SVT för första gången valt att stoppa en publicering.
Den tidigare planerade publiceringen skulle innehålla bilder från Ukraina som visar svagheter i landets energiförsörjning.
Bilderna kommer ursprungligen från de läckta dokumenten från Pentagon.
Nu kommenterar SVT:s ansvariga utgivare Charlotta Friberg beslutet:
– Efter att ha tittat på det materialet tillsammans med juristerna så blev faktiskt deras bedömning att det här är ett material som skulle kunna omfattas av den nya spionerilagen, säger hon till SVT.

Säkerhetsmiss kostar Telia 15 miljoner. Telekombolaget Telia tvingas betala en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor efter att ha brustit i sin säkerhetsprövning av anställda, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande.
Där skriver man att Telia missat att ansöka om rätt registerkontroller för signalskyddspersonal.
PTS beskriver händelsen som allvarlig då ett antal obehöriga personer har låtits arbeta med säkerhetskänslig verksamhet.
”Den sårbarhet som uppkom till följd av överträdelsen kan ha utnyttjats av en antagonist genom ett så kallat insiderangrepp i syfte att påverka säkerhetskänslig verksamhet inom bland annat området elektronisk kommunikation. En sådan påverkan skulle enligt PTS orsaka skada för Sveriges säkerhet”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Älg skjuten – gjorde utfall mot kvinna. En älg har skjutits vid Skogskyrkogården i södra Stockholm.
Enligt Polisen ska älgen ha gjort utfall mot en kvinna vid 09.40-tiden på söndagen.
Senare under dagen har fler samtal inkommit om att älgen rört sig i närheten av Skogskyrkogården.
Polisen, personal från Trafikverket och viltvårdare från kommunen har försökt få bort älgen från området, men då det inte lyckades och då älgen gjort utfall mot en person beslutade Polisen att den skulle avlivas.

16-åring gripen efter vansinnesfärd. En polis försökte under natten stanna en bil i Staffanstorp. Föraren valde då istället att köra ifrån polisen.
En jakt inleddes och bilen körde bland annat rakt över en rondell.
Vid Segerondellen kraschade bilen och flera personer sprang ifrån platsen men polisen lyckades fånga in dem.
Föraren var en 16-årig pojke. Han misstänks nu för grov vårdslöshet i trafik och misstänks även ha varit påverkad av narkotika. Bilen fick bärgas från platsen.

 11-åriga Melwin Stålhammar arrangerar rullstolsracet ”Wheels for feels” i Hörby.
Alla som har rullstol eller rullator är välkomna att vara med.
– Jag vill att folk som sitter i rullstol ska kunna göra roliga saker precis som gående kan göra, säger Melwin.
11-åriga Melwin Stålhammar är en van arrangör av olika evenemang. Han har tillsammans med sin familj anordnat tre välgörenhetsgalor och samlat in en halv miljon till forskning.
Nu arrangerar han ett rullstolsrace. 20 personer har anmält sig och alla åldrar är välkomna att delta.
– Folk har varit glada och positiva, säger Melwin om uppslutningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.