Nyhetssammandrag torsdag 4 maj 2023

Publicerad 2023-05-04

Man sköt mot personer i båt, regeringen vill öka byggtakten av havsbaserad vindkraft, fler hushåll har blivit fattigare, polisanställd misstänks för flera våldtäkter och nu skärps straffen för brott som begås i kriminella nätverk.

Man sköt mot personer i båt. En man har gripits i Västervik under gårdagen, misstänkt för mordförsök.
Mannen ska ha skjutit mot två män i en båt. Skotten träffade i vattnet nära båten.
Ingen person skadades vid händelsen, men mannen greps och hans vapen togs i beslag.
En misstänkt brottsplats har spärrats av uppger Polisen.

Regeringen vill öka byggtakten av havsbaserad vindkraft. Regeringen tillsätter en ny vindkraftsutredning. Syftet är att öka takten i utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.
I dag är det en snårig process med tillstånd och ansökningsprocesser, enligt klimatminister Romina Pourmokhtari (L).
– Regeringen bedömer att utredningen kommer ge nya förutsättningar som snabbar på utbyggnaden och tar vara på andra samhällsintressen som finns, säger hon.
Regeringen har i dag tio ansökningar på sitt bord gällande utbyggnad av havsbaserade vindkraftsparker.

Fler hushåll har blivit fattigare. Samtidigt har fler rika dragit ifrån.
I tre av fyra kommuner har andelen hushåll med låg ekonomisk standard blivit större under perioden 2015–2021, enligt en sammanställning av Statistiska centralbyrån (SCB).
Andelen hushåll med låg ekonomisk standard har under tidsperioden ökat med lite mer än en halv procentenhet till 14,2 procent.
Samtidigt har andelen med hög ekonomisk standard ökat lika mycket till 5,7 procent.

Polisanställd misstänks för flera våldtäkter. En man som är anställd hos Polismyndigheten misstänks för flera våldtäkter, rapporterar P4 Väst. Mannen ska ha begått de misstänkta brotten under de senaste månaderna.
Han har nu begärts häktad. Åklagaren, Maria Sterup, vill i nuläget inte kommentera brottsmisstankarna.

Nu skärps straffen för brott som begås i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser. Riksdagen sade under gårdagen ja till regeringens förslag.
Det betyder att det blir strängare straff för brott som är vanliga i den kriminella miljön, bland annat grovt olaga tvång, rån, utpressning och försäljning av narkotika.
Det blir även brottsligt att involvera personer yngre än 18 år i kriminell verksamhet. Att göra så ska kunna ge upp till fyra års fängelse.
Lagändringarna börjar gälla från den 1 juli i sommar, skriver riksdagen på sin webbplats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.