Nyhetssammandrag tisdag 9 maj 2023

Publicerad 2023-05-09

Larmchef på fängelse stal från intagna, DNA-beslut hade kunnat lösa mordet på Marie, läkare gav permissioner trots vetskap om mordplaner, två avrättade i Iran för hädelse och kvinna försvann i vildmarken – överlevde på vin och godis.

Larmchef på fängelse stal från intagna. En larmchef på ett fängelse stal pengar ur minst fem värdeskåp där fångarnas tillhörigheter förvaras.
Drygt 24 000 kronor var borta och mannen har avskedats och åtalats, skriver tidningen Arbetsvärlden.
I februari i år ville en fånge ta ut pengar ur sitt skåp inför ett besök, men då upptäcktes att pengarna var borta.
En kriminalvårdare – tillika larmchef och en av tre personer som hade nyckel till skåpen – erkände snart att han stulit pengar från sammanlagt fem värdeskåp.
Totalt saknades 24 430 kronor. Men mannen ska även tidigare ha stulit pengar. Han togs omedelbart ur tjänst, polisanmäldes och har nu avskedats.
Myndighetens HR-avdelning skriver att det är ”av stor betydelse för Kriminalvårdens trovärdighet och möjlighet att utföra sitt uppdrag att de kriminalvårdare som är anställda inom verksamheten avhåller sig från att själva begå brott”.
Mannen har åtalats för stöld.

 DNA-beslut hade kunnat lösa mordet på Marie. Mordet på Marie Johansson 2005 hade kunnat få en lösning om polisen hade följt sina egna rekommendationer, rapporterar P4 Göteborg.
I februari fick polisen en dna-träff på en misstänkt gärningsperson, en kvinna som vid mordtillfället var 17 år. På grund av hennes låga ålder preskriberades mordet 2020 och det går inte att ställa henne inför rätta.
Kvinnan var misstänkt i ett misshandelsfall redan 2018 och borde då, enligt polisens rekommendationer, ha topsats. Men det gjordes inte.
– Vi har ett väldigt potent verktyg i DNA-undersökningarna, då måste vi bli noggrannare med att göra dem i de fallen där vi har möjlighet, säger Sven Albin, som var chef för Göteborgspolisen vid tidpunkten för mordet, till P4.

Läkare gav permissioner trots vetskap om mordplan. En man som knivmördade sin före detta flickvän i Järfälla år 2017 fick permission från Danderyds psykiatri trots att minst tre läkare visste att han haft planer på att döda henne, rapporterar GP.
Tidningen har tagit del av mannens journaler och en internutredning som visar att han berättade om sina planer på att döda ex-flickvännen vid flera tillfällen.
Trots det beviljades han egna permissioner efter bara några veckor.
– Det är klart att jag är besviken på att vi inte tagit hans mordtankar på det allvar som de borde ha tagits. Det faller förstås tungt på oss, säger Mattias Månsson, biträdande verksamhetschef på Psykiatri Nordväst, till tidningen.

 Två avrättade i Iran för hädelse. Iran hängde under gårdagen två män som dömts för hädelse, enligt myndigheterna, rapporterar AP.
De två avrättade männen ska ha förolämpat islams profet Muhammed. De greps i maj 2020, misstänkta för att vara inblandade i en Iran-kritisk kanal på Telegram som heter ”Critique of Superstition and Religion”.
Hängningen verkställdes i Arak-fängelset i centrala Iran.
Iran är ett av de länder som utför flest avrättningar i världen. Bara i år har minst 203 fångar avrättats enligt den Oslo-baserade gruppen Iran Human Rights.
Att utföra avrättningar för hädelse är dock ovanligt i landet.

 Kvinna försvann i vildmarken – överlevde på vin och godis. En kvinna överlevde fem dagar ensam i vildmarken i Australien genom att äta godis och dricka en enda flaska vin, skriver BBC.
48-åriga Lillian Ip åkte vilse ute i bushen i delstaten Victoria och fastnade med sin bil i leran förra veckan.
Ip, som är nykterist, hade bara lite snacks med sig samt en flaska vin som hon planerat att ge i present till sin mamma. Hon trodde att hon skulle dö ute i bushen och var redo att ge upp.
Efter fem nätter kunde polisen hitta henne när de flög med helikopter över området. Efter räddningsinsatsen sa hon att det enda hon kunde tänka på var att få ”vatten och en cigarett”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.