Nyhetssammandrag onsdag 10 maj 2023

Publicerad 2023-05-10

En person i Sverige skjuts av misstag varje månad, hovrätten tar upp Tove-fallet i juni, man sköts ihjäl av polis – förundersökning läggs ner, kroppar i kenyansk massgrav saknade organ och massmördaren i Texas fantiserade om ”raskrig.

En person i Sverige skjuts av misstag varje månad. Allt fler utomstående blir offer för skjutvapenvåldet i Sverige, visar statistik som Polisen tagit fram enligt TV4 Nyheterna.
Forskaren Joakim Sturup har tagit fram siffror som visar att totalt 88 utomstående har drabbats av skjutningar eller sprängningar sedan 2012. Av dem har 23 dött och 65 skadats. År 2022 drabbades 14 personer.
– Majoriteten är personer som varit på fel plats vid fel tid. De har alltså inte någon koppling till händelsen. Det är en allvarlig utveckling, säger Joakim Sturup.

Hovrätten tar upp Tove-fallet i juni. Hovrättsförhandlingarna om mordet på Tove i Vetlanda kommer preliminärt att hållas mellan 12 och 15 juni. Slutgiltigt besked från Göta hovrätt väntas under dagen.
I tingsrätten dömdes 20-åriga Johanna Leshem Jansson och 18-åriga Maja Hellman till livstids fängelse för mord. Maja Hellman vill att domen om mord ogillas och att domen om grovt gravfridsbrott ändras till gravfridsbrott. Även Leshem Jansson vill helt frikännas från mord.
Alla förhör kommer inte göras om, utan en del förhör kommer spelas upp från inspelningen i tingsrätten.

 Man sköts ihjäl av polis – förundersökning läggs ner. Särskilda åklagarkammaren lägger ner förundersökningen om dödsskjutningen i Vimmerby kvällen före julafton förra året. En man i 45-årsåldern dog efter att ha skjutits av en polis.
Ingripandet skedde när polisen åkte ut på ett larm om ett lägenhetsbråk. En av polismännen träffades i huvudet av ett tillhygge och situationen upplevdes så hotfull att en polisman avfyrade tjänstevapnet.
”Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver chefsåklagare Martin Tidén.

 Kroppar i kenyansk massgrav saknade organ. Obduktioner på offren efter massmordet av en sekt i Kenya visar att de döda saknade organ, rapporterar AFP.
Nu misstänker polisen att sekten kan ha ägnat sig åt en välkoordinerad organskördning där flera parter ska ha varit inblandade.
Man uppger att majoriteten av de döda var anhängare av den självutnämnda pastorn Paul Nthenge Mackenzie som anklagas för att ha beordrat dem att svälta ihjäl ”för att möta Jesus”.
Av de 112 döda som hittills hittats i massgraven så dog majoriteten av svält men myndigheterna uppger att vissa av offren ska ha strypts, kvävts eller misshandlats till döds.

 Massmördaren i Texas fantiserade om ”raskrig”. Den man som sköt ihjäl åtta personer på ett köpcentrum i Texas i helgen fantiserade om ett kommande ”raskrig” och samhällets kollaps, rapporterar Washington Post.
33-årige Mauricio Garcia publicerade hatiska och rasistiska åsikter på den ryska plattformen Odnoklassniki strax före massmordet.
Enligt tidningen publicerade han bland annat nazistsymboler och använde flera nedsättande termer för asiater.
Källor inom den amerikanska armén uppger att Garcia tog värvning 2008 men att han sades upp efter bara några månader på grund av psykiska problem.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.