Nyhetssammandrag fredag 12 maj 2023

Publicerad 2023-05-12

Förundersökningsledare la ner åtal mot sig själv, sex personer åtalas för en rad grova våldsbrott, åtal för djurplågeri av vanvårdade hundar, Grammisnominerad rappare anhållen för narkotikabrott och stor polisinsats mot italiensk maffia.

Förundersökningsledare la ner åtal mot sig själv. En civil förundersökningsledare vid Stockholmspolisen togs på bar gärning när hon snattade blåbär i en ICA-butik, rapporterar Dagens Juridik.
Den åtalade kvinnan erkände den ringa stölden på plats i butiken men under förundersökningen tar hon tillbaka erkännandet och uppger att hon saknat uppsåt till brottet.
Hon förklarar erkännandet med att hon ”behövde komma därifrån snabbt” eftersom hon hade någon form av panikattack i butiken.
När stöldärendet överförts till åklagare tog hon sedan, enligt åtalet, kontakt med åklagare och förmådde, med osanna påståenden om att ärendet måste kompletteras, denne att besluta att ärendet skulle återföras till Polisen.
När ärendet återförts till Polisen registrerade hon förundersökningen som nedlagd – i åklagarens namn.
Nu åtalas hon för ringa stöld, grovt tjänstefel och dataintrång och kommer att skiljas från sin anställning om hon döms enligt åtalet.

 Sex personer åtalas för en rad grova våldsbrott i södra Stockholm under våldsvågen i vintras, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Åtalen som nu väckts avser bland annat försök till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott.
Gärningarna som omfattas har skett under tre dagar i följd, den 20, 21 och 22 januari 2023 i södra Stockholm. Majoriteten av de åtalade är tonårspojkar.
Brotten bedöms vara del av en och samma nätverksrelaterade konflikt där ungdomarna ska ha agerat på uppdrag av äldre och har kopplingar till gängledaren Rawa Majid, känd som ”Kurdiske räven”.
Bevisningen bygger bland annat på konversationer från den krypterade chattappen Signal.

Åtal för djurplågeri av vanvårdade hundar. När Länsstyrelsens djurskyddshandläggare kom till en gård i Blekinge under slutet av december 2021 påträffades 17 vanvårdade hundar, både inomhus och utomhus – och bristerna i skötsel av djuren var påtagliga.
Klorna var inte klippta, tassarna inflammerade och hundarnas pälsar var täckta med intorkad avföring, rapporterar SVT.
Några hundar var dessutom avmagrade, enligt åtalet.
– Det var bland det värsta jag sett, säger en av djurskyddshandläggarna i utredningen.
Samtliga hundar omhändertogs och fick omedelbar veterinärvård.
Hundägaren förnekar brott och säger att han själv var på resa i norra Sverige när besöket gjordes.
Han var bara, enligt egen uppgift, borta ”ett par dagar” och hade därför bett en granne sköta hundarna under tiden.
– I vanliga fall brukar det inte se ut så här, säger han i förhör.

 Grammisnominerad rappare anhållen för narkotikabrott. En svensk grammisnominerad rappare har anhållits misstänkt för grovt narkotikabrott, uppger en källa för Aftonbladet.
Mannen greps i en musikstudio under en polisräd och hade då flera hundra gram cannabis.
Enligt uppgifter var rapparen dessutom sedan tidigare anhållen i sin frånvaro i ett gammalt narkotikaärende från 2022.
Han är sedan tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och olovlig körning.

 Stor polisinsats mot italiensk maffia. Italienska polisen har gripit 61 personer som misstänks vara medlemmar i maffian ’Ndrangheta, rapporterar BBC.
Bland brottsmisstankarna finns bedrägeri, narkotikasmuggling, utpressning av lantbrukare och infiltreringar av myndigheter.
Över 500 poliser deltog i onsdagens insats som slog till i sju olika regioner.
Förra veckan greps över hundra personer runtom i Europa i en polisoperation mot maffian, där tio länder deltog.
’Ndrangheta, som har sin bas i södra Italien, beskrivs som landets mäktigaste maffiagrupperingen med en årlig omsättning på cirka 700 miljarder Euro.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.