Nyhetssammandrag onsdag 24 maj 2023

Publicerad 2023-05-24

Polis döms för bedrägeriförsök, styvfar hängde två-årig son, fejkad bild orsakade panik, straffavgift på en miljon kronor och man misstänkt för att avsiktligt ha kört på kvinna.

En polis i Skåne döms för bedrägeriförsök efter att ha försökt lura sitt försäkringsbolag på pengar, skriver Sydsvenskan. Polisen kommer därtill att förlora sitt jobb till följd av händelsen.
Polisen – som har en chefsbefattning – anmälde till försäkringsbolaget i slutet av 2020 att hon tappat ett halsband värt 128 000 kronor.
I samband med anmälan skickade polisen in bilder på smycket, vilka visade sig vara tagna samma kväll som förlustanmälan gjordes.

En man i Göteborg hängde sin sambos två-åriga son i en snara runt halsen tills han tappade medvetandet, och tvingade honom att äta avföring.
Nu döms mannen till fängelse, rapporterar Göteborgs-Posten.
Brotten avslöjades i februari, när den 35-åriga mannens sambo hittade filmsnuttar på övergreppen i hans dator.
Bland annat visade ett filmklipp hur styvpappan knutit en snara av en handduk, dragit den runt halsen på pojken och låtit honom hänga fritt i luften tills han blivit medvetslös.
”Målsäganden är helt lealös när NN sen lägger ner honom på golvet och hans kropp ser ut som en liten livlös trasdocka”, står det i domen som GP tagit del av.
I en annan film syns hur styvpappan trycker in pojkens egen avföring i munnen på honom.
35-åringen döms nu för synnerligen grov misshandel, ofredande, kränkande fotografering och barnpornografibrott till sex års fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på drygt 270 000 kronor till pojken.

En bild som visar en explosion nära USA:s försvarshögkvarter Pentagon spred sig som en löpeld på sociala medier under måndagen.
Sociala medier-användare chockades och börsen föll. Bilden visade sig vara fejk, men tvingade ändå amerikanska myndigheter att gå ut och dementera uppgifterna.
Bilden, som visar ett stort rökmoln efter en explosion, dök under måndagen upp på sociala medier och delades bland annat flitigt på Twitter.
Allt tyder på att den är AI-generad och den hann chocka sociala medier-användare runtom i USA innan det bekräftades att den var fejk, skriver CNN.
Den påstådda explosionen skapade så mycket oro att amerikanska myndigheter behövde försäkra att ingen explosion inträffat, rapporterar flera amerikanska medier. Även polis och brandmän i Arlington, Virgina bekräftade att det inte skett någon incident vid högkvarteret för USA:s försvarsdepartement.

Konsumentverket vill att företaget Jollyroom betalar en straffavgift på en miljon kronor. Det efter att företaget sålt en snorkelmask utan att säkerställa att den är säker att använda, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
Snorkelmasker är skyddsutrustning och måste vara CE-märkt för att få säljas.
– Jollyroom har sålt snorkelmasken utan att kontrollera att tillverkaren försäkrat sig om att masken är säker att använda. Dessutom har snorkelmasken sålts i många tusen exemplar under flera år och det är en produkt som är populär hos barn, säger Elisabeth Andréasson, jurist på Konsumentverket.

Man körde på kvinna – misstänkt för grov misshandel. En man i 55-årsåldern har anhållits misstänkt för grov misshandel efter en händelse i Falkenberg under morgonen.
Vid 07.41 kom larmet om att en kvinna blivit påkörd av en personbil. Mannen misstänks ha kört på kvinnan, som gick på en trottoar, med flit.
Mannen är misstänkt för grov misshandel och vårdslöshet i trafik. De två har någon form av relation till varandra.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.