Nyhetssammandrag torsdag 25 maj 2023

Publicerad 2023-05-25

Stark vänstervind i opinionen, man påkörd av sin egen bil, 95-årig kvinna dödad av polis, republikanen Ron DeSantis ställer upp i nästa års presidentval i USA och psykologer flyr BUP i Stockholm: ”Tär för mycket”.

DN/Ipsos väljarbarometer för maj visar att de rödgröna hade kunnat bilda regering om det var val i dag – utan Centerpartiet.
– Det illustrerar hur irrelevanta Centern riskerar att bli i svensk politik, säger opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.
Enligt mätningen, som gjordes mellan 9 och 21 maj, hade Socialdemokraterna fått 37 procent av rösterna om det vore val i dag.
Tillsammans med Vänsterpartiet (9 procent) och Miljöpartiet (4 procent) hade de alltså kunnat bilda regering.
Men detta alltså utan deras tidigare samarbetspartner Centerpartiet. Vänstervinden är enligt DN den kraftigaste på nio år.

Man påkörd – av sin egen bil. En man i 35-årsåldern parkerade sin bil i Alingsås tidigt på onsdagskvällen.
Snabbt kom han på att han inte dragit i handbromsen och skyndade sig tillbaka till bilen.
Men då hade den redan börjat rulla – och mannen blev påkörd.
Han fick föras med ambulans till sjukhus där han får vård för ett troligt benbrott, skriver Polisen på sin hemsida.

95-årig kvinna dödad av polis. En 95-årig kvinna i Australien blev skjuten med en elpistol av en polis.
Incidenten ägde rum i förra veckan på ett äldreboende. Kvinnan har nu dött av elchocken.
Händelsen har fått stort utrymme i massmedia i Australien och allmänheten rasar nu mot landets polismyndighet.

Republikanen Ron DeSantis ställer upp i nästa års presidentval i USA, enligt valmyndigheten, skriver AFP.
DeSantis, som är guvernör i Florida, har starka åsikter kring etnicitet, genus, abort och andra kontroversiella frågor, vilket gör honom populär bland många av det Republikanska partiets mer konservativa väljare.
Enligt AP anses 44-åringen vara Donald Trumps starkaste motståndare. Han har i flera frågor liknande politiska uppfattningar som Trump och delvis en liknande retorik.
AP lyfter dock fram en faktor som kan tala till hans fördel: Han kan med trovärdighet presentera sig som kapabel att slå den sittande presidenten Joe Biden, medan Donald Trump sitter fast i flera rättsprocesser – och dessutom redan har kandiderat mot Biden men förlorat.

Psykologer flyr BUP i Stockholm: ”Tär för mycket”. Under de senaste fyra åren har dubbelt så många psykologer slutat som det har anställts på BUP:s öppenvårdsmottagningar i Region Stockholm, visar P4 Stockholms granskning.
Antalet som lämnat sin arbetsplats varierar från mottagning till mottagning – men på samtliga har fler slutat än rekryterats.
– Det tär för mycket på mig och jag har haft problem med magsår, energi och ork. Jag älskar arbetsuppgifterna och patientgruppen, men de organisatoriska förutsättningarna finns inte där, säger psykologen Fredrik Ekesten till radiokanalen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.