Debatt

Glöm inte Ådalen 1931 och Göteborg 2001

Publicerad 2023-06-08

Den 14 maj 1931 förlorade den 19 år unge Sture Larsson, den 22 år unge Evert Nygren, den 31 år unge Erik Bergström och den 35 år unge Viktor Eriksson livet. De sköts till döds av militärer, som fann sig rätt att skjuta skarpt på demonstranter under tidningsmannen och den frisinnade statsministern Carl Gustaf Ekmans era.

Även den 20-åriga Eira Söderberg miste livet vid detta tillfälle, fast hon inte ens demonstrerade, utan var åskådare och träffades av en rikoschett.

Under det som kallas Göteborgskravallerna 14-16 juni 2001, då socialdemokraten Göran Persson styrde konungariket och då EU höll toppmöte i Göteborg och USA:s president George W. Bush kom på ett kort besök, blev ”bara” en enda person skjuten, Hannes Westberg, en 19 årig, stenkastande yngling.

Han förlorade ena njuren och mjälten samt en massa upproriskt blod, men han överlevde. Och dömdes till fängelse för våldsamt upplopp.

Både ljudet och händelseutvecklingen i Polisens och Åklagarmyndighetens filmade bevismaterial mot honom – visade sig ha varit kraftigt manipulerade.

Förundersökningen beträffande bevisförfalskningen lades dock ner, eftersom man menade att det inte var görligt att komma fram till, vem hos polis eller åklagare som förvanskat bevismaterialet.

Hannes Westberg avstod då att överklaga domen till högre instans.

Ja, men det där var då det, kanske du tänker. Idag är det ju en annan sak. Är det?

Polisen var förra året tvungen att ge provokatören och högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att i förorter med många muslimer, hetsa mot islam och bränna Koranen.

Ebba Busch, numer Sveriges näringsminister och tillika ställföreträdande statsminister, ansåg att Polisen skulle ha skjutit in i folkmassorna när de hade provocerats av Paludan och angrep poliserna på plats.

I en alltmer uppskruvad debatt om medlemskap i Nato eller inte, ett allt hårdare samhällsklimat med hårdare straff som det allenarådande, förlag om att kunna sätta 12-åringar i fängelse och avlyssna människor som inte ens är misstänka för brott – kan demonstrationer och möten resultera i upplopp.

Det finns alltid risk för att några tar tillfället i akt även om en demonstration eller möte i övrigt sker lugnt och stilla.

Vad detta i kombination med betydligt lägre IQ-krav för utbildning till att bli polis kan resultera i – kan vi idag inte ens föreställa oss.

 

Av Vladimir Oravsky och Dick Sundevall
Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribenternas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.