Nyhetssammandrag fredag 9 juni 2023

Publicerad 2023-06-09

Nya riktlinjer vid skoldåd, utländska medborgare gripna på militärt område, misstänkt frysmördare ej psykiskt sjuk, regeringen ska utreda bidragstak och Tupac får en stjärna i Hollywood.

Nya riktlinjer vid skoldåd. Fly, sök skydd, larma – så lyder de nya riktlinjerna för hur lärare och annan personal ska agera vid en pågående skolattack, rapporterar TV4 Nyheterna.
Den senaste tidens dåd i bland annat Stockholm och Örebro har gjort riktlinjerna ännu mer angelägna, säger Stefan Anering, ställföreträdande avdelningschef på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Det finns medvetet ingen rekommendation om att agera på egen hand. Ingen ska behöva agera hjälte, menar Anering.
– Det är inte säkert att man kan göra någonting över huvud taget och det finns en risk att man känner sig pressad att göra något, säger han.
Riktlinjerna är framtagna av MSB, Polismyndigheten och Centrum mot våldsbejakande extremism.

Utländska medborgare gripna på militärt område. Tre män har gripits misstänkta för tillträde innanför skyddsobjekt i Strängnäs.
– Jag kan inte säga så mycket mer i nuläget än att det rör sig om utländska medborgare, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.
Polisen larmades efter att Försvarsmakten upptäckt ett fordon inne på militärens område. Tre personer greps.
Förhör har ännu inte hållits med de gripna. Det är oklart varför de befann sig i området.

Misstänkt frysmördare ej psykiskt sjuk. Mannen som misstänks ha mördat sin sambo, som hittades död i en frysbox i värmländska Årjäng, lider inte av en allvarlig psykisk störning. enligt den rättspsykiatriska utredningen, skriver NWT.
Enligt utredningen led mannen varken av en allvarlig psykisk störning vid tiden för det misstänkta brottet eller vid undersökningstillfället.
– Min klient är nog lite besviken över det här, han hade hoppats att han skulle få vård, säger hans advokat Stefan Liliebäck.
Det var tidigare i år som kvinnan hittades död. Hon tros dock ha dött redan 2018. Mannen har erkänt att han lade kvinnan i frysboxen men nekar till att ha dödat henne.

Regeringen ska utreda bidragstak. Regeringen ger en utredare i uppdrag att föreslå ett bidragstak, meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff.
– Alla som kan ska jobba och försörja sig själva så vi har råd att försörja dem som inte kan, säger han.
Han beskriver en problembild där ett enskilt bidrag inte konkurrerar med lön från ett arbete, men att det blir svårare när bidrag staplas på varandra. Därför anser han och regeringen att ett bidragstak är nödvändigt.
Utredaren Maria Hemström Hemmingsson ska vara klar med sina förslag i december 2023.
Kritiker som har undersökt det hela menar att det här som moderaterna drivit på om i många år, bara berör några få promille av landets hushåll.
Till exempel ensamstående mödrar som har fyra barn eller mer och stannar hemma och tar hand om barnen.

Tupac får en stjärna i Hollywood. Bara dagar innan den amerikanska rapparen Tupac Shakurs födelsedag hedras han postumt med en stjärna på Hollywoods Walk of Fame, skriver AP.
Tupacs syster, Seyiwa Shakur, tog emot stjärnan å familjens vägnar.
– När han var 13 år, innan någon ens visste om honom, så visste Tupac att han ville ha en stjärna på Walk of Fame, sa systern under ett tårfyllt tacktal.
Tupac valdes ut till att få en stjärna på Hollywood Boulevard redan 2013, men organisationen Walk of Fame väntade på att familjen skulle välja ett passande datum för ceremonin.
Tupac är en av hiphopens största figurer med över 75 miljoner sålda skivor. För 27 år sedan, 1996, dog Tupac efter att ha blivit skjuten i Las Vegas, bara 25 år fyllda.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.