Nyhetssammandrag måndag 12 juni 2023

Publicerad 2023-06-12

Så överlevde de fyra barnen i Amazonas djungel, skotsk minister gripen av polis, var tredje tysk man okej med kvinnovåld, man och kvinna anhållna för grov misshandel och Kina har haft spionbas på Kuba i åratal.

Så överlevde de fyra barnen i Amazonas djungel i Colombia. Familjen berättar att barnen överlevde mycket tack vare 13-åriga storasystern Leslys överlevnadskunskaper, då hon uppges ha lekt ”överlevnadslekar” och ”byggt läger” hemma.
13-åringen uppges ha god koll på vilka frukter från träd och buskar som man kan äta eller inte, då många av de frukter som går att hitta i träd i regnskogen är giftiga. Hon ordnade även mjöl och bröd av kassavarötter. Barnens mormor Fatima Valencia säger att 13-åringen ”visste vad de behövde äta”.
Hon har även erfarenhet av att på egen hand ta hand om sina unga syskon, bland annat ettåringen, när mamman har arbetat mycket.
– Det är tack vare Lesly, hennes erfarenhet och ledarskap, att de tre andra kunde överleva, med hennes omsorg, hennes kunskap om djungeln, säger Colombias försvarsminister Ivan Velasquez till colombianska medier.

Gravid kvinna allvarligt misshandlad. Två män har anhållits i sin frånvaro misstänkta för grov misshandel efter att ha misshandlat en gravid kvinna i Bohuslän under helgen, rapporterar P4 Väst.
En av männen uppges vara pappa till barnet. Kvinnan sparkades i magen och fördes till sjukhus med allvarliga skador. Det är ännu oklart om fostret skadats.

Skottlands tidigare försteminister Nicola Sturgeon har gripits av polis, rapporterar Sky News.
Bakgrunden är en utredning gällande Skotska nationalistpartiets, SNP, finanser.
Runt 600 000 pund i kampanjpengar, strax över 8 miljoner kronor ska ha spenderats olovligt.
Sturgeons make och tidigare ledarfigur i SNP, Peter Murrell, har tidigare gripits i härvan tillsammans med partiets före detta kassör Colin Beattie.

En tredjedel av de tyska männen tycker att det är okej att slå sin kvinnliga partner, enligt en undersökning från barnrättsorganisationen Plan International Tyskland.
Tusen män och lika många kvinnor mellan 18 och 35 år svarade på enkäten.
En tredjedel av männen svarade att de också brukat våld mot kvinnan.
Karsten Kassner, företrädare för paraplyorganisationen Bondesforum Männer som förespråkar jämställdhet mellan könen, beskriver resultaten som chockerande.
Enligt den tyska polisen utsattes över 115 000 tyska kvinnor för våld i nära relationer förra året.

Man och kvinna anhållna för grov misshandel. En man i 40-årsåldern och en kvinna i 55-årsåldern är anhållna misstänkta för grov misshandel i Örebro under lördagskvällen.
Boende på en adress i Markbacken larmar polis vid 22-tiden efter att de hört konstiga ljud från en lägenhet.
På adressen hittas en kvinna i 40-årsåldern skadad och hon förs till sjukhus.
Lägenheten har spärrats av för en teknisk undersökning.

Kina har haft spionbas i Kuba i åratal. Amerikanska medier har de senaste dagarna rapporterat att Peking planerar att upprätta en spionbas i Kuba.
En Vita huset-källa säger nu att en sådan redan har funnits på plats i flera år.
– Detta är väldokumenterat i underrättelsejournalerna, säger personen som vill vara anonym.
Personen berättar vidare att USA har uppgifter om att Kina utökat sin verksamhet i Kuba under 2019.
Kina varnade på fredagen USA för att ”ingripa i Kubas inre angelägenheter”, som svar på rapportering om en planerad kinesisk spionbas på ön.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.