Artificiell intelligens var kvällens ämne

Av Börje R P Carlsson 2023-06-12

Redan efter några minuters tittande och lyssnande på SVT:s 30 minuter, såg jag framför mig en modern saga om Kejsarens nya kläder. Den intervjuade hade en uppfattning om att risken var minst 50% för att AI skulle ta över planeten Jorden och utplåna dess invånare.

På fråga om hur detta skulle gå till hade han en krystad förklaring om att svarta noshörningar nog inte heller hade en aning om hur de skulle komma att utrotas och därav följer att inte heller mänskligheten kommer att ha en aning om hur de blir utrotade av en högre intelligens.

Som orsak angavs att den intelligentaste varelsen ofta har för vana att utrota de mindre intelligenta.

Utvecklingen kommer aldrig att gå därhän att en skapad varelse kommer att bli intelligent. Det kommer säkert att skapas något som kan räkna fortare, läsa snabbare och göra mer långtgående analyser.

Det kommer säkert att skapas en massa skit som kan utplåna människan men knappast av illvilja, taktik eller en vilja av att vara den som bestämmer.

Att skapa något och ge detta liv får nog anses vara förbehållet evolutionen och även om människan vill ha höga tankar om sig själv så kommer konstgjort intelligent liv aldrig att kunna framställas genom ettor och nollor.

När vetenskapsmännen med AI:s hjälp skapar ett virus eller vaccin så handlar det knappast om intelligens även om AI kan vara behjälpligt vid framtagandet.

Den dag vetenskapsmännen eller AI skapar en fysisk varelse som lever och andas och som fortplantar sig som sker idag. Denna varelse ska dessutom ha en själ (liv) som ger den känslor av både fysisk och psykisk karaktär.

Då ska jag medge att det är möjligt att skapa en konstgjord människa med en människas alla fel och brister, vilket låter lite som Frankensteins monster i modern tappning, men fram till dess vidhåller jag att AI är ett själlöst verktyg som kan användas av en själlös människa utan högre mått av intelligens.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.