Nyhetssammandrag fredag 16 juni 2023

Publicerad 2023-06-16

Sveriges utsläpp har minskat, Lamborghini auktioneras ut av polis, svidande kritik från Riksrevisionen om vårdköerna, Putin ska göra det möjligt att beslagta västs tillgångar och arbetslösheten fortsätter att sjunka.

Sveriges utsläpp har minskat: ”Inte väntat”. Att växthusgaser i Sverige har minskade kraftigt under förra året, visar Naturvårdsverkets preliminära siffror.
Totalt släpptes drygt 45 miljoner ton koldioxid ut – fem procent mindre jämfört med föregående år.
– Det är en ganska stor minskning, som inte riktigt väntat oss, säger Anna-Karin Nyström, chef på Naturvårdsverkets klimatenhet.

Lamborghini auktioneras ut av polis efter fortkörning. Det var i februari som den 32-åriga norrmannen skulle köra hem i sin nya Lamborghini Huracan Spyder från Tyskland.
Väl i Danmark tryckte han plattan i mattan och blev stoppad av polis i 228 kilometer i timmen.
Straffet kom som en chock för mannen, rapporterar TV2.
Ett beslagtaget körkort, 20 dagar i fängelse, inreseförbud till Danmark i flera år – och en beslagtagen bil värd 4,5 miljoner kronor.
Det senare straffet dömdes mannen till i enlighet med den nya danska lagen, från mars 2022, som ger polisen möjlighet att beslagta fordon vid fortkörningar på över 200 kilometer i timmen.
Den splitternya Lamborghinin kommer därmed att auktioneras ut av polisen i Hjørring.
– Jag är chockad, det är rätt och slätt stöld, säger mannen, som uppgett att han sparat till bilen i många år, till kanalen.

Svidande kritik från Riksrevisionen om vårdköerna. Idag presenterar Riksrevisionen sin granskning av regeringens satsningar för att korta vårdköerna.
Granskningen visar att satsningarna haft små effekter, att väntetiderna fortfarande är långa och att insatserna överlag inte varit effektiva, enligt ett pressmeddelande.
”De kontinuerligt försämrade väntetiderna sedan den lagreglerades 2010 tyder på att den inte är effektiv”, skriver Riksrevisionen.
Granskningen visar också att statens styrning riskerar att leda till undanträngning av patienter med större vårdbehov när vårdgivarna försöker hålla sig inom tidsgränserna.
Riksrevisionen konstaterar också att kriterierna för att inleda ett standardiserat vårdförlopp behöver utredas.
– Väntetider i vården är en komplex fråga. Det krävs en kombination av styrmedel för att det ska fungera effektivt. I våra rekommendationer lyfter vi bland annat vikten av att stärka uppföljningen och att anpassa styrningen efter regionernas olika organisationer, arbetssätt och förutsättningar, säger Helena Lindberg, riksrevisor.

Putin ska göra det möjligt att beslagta västs tillgångar. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som kan möjliggöra att Ryssland kan beslagta tillgångar och bolag från västländer som finns i Ryssland.
Uppgifterna kommer från Financial Times, som har läst det hemliga dekretet som ger den ryska staten rätt att köpa västländers tillgångar till en ”betydande rabatt” som sedan kan säljas med stor vinst.

Arbetslösheten fortsätter sjunka. I april nådde arbetslösheten den lägsta nivån sedan 2009. Sedan dess har antalet arbetslösa sjunkit ytterligare och i maj var strax under 319 000 personer inskrivna på landets arbetsförmedlingar. Det motsvarar 6,1 procent.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.