Nyhetssammandrag söndag 18 juni 2023

Publicerad 2023-06-18

Man gripen i Italien – misstänks för mord i Sverige 1995, man slog predikant – brottades ner, tre svenskar gripna i miljardrazzia i Turkiet, man gripen för våldtäkt på krogtoalett och Rikspolischefen Anders Thornberg är Sveriges bäst betalda myndighetschef, med en årslön på drygt två miljoner kronor.

En man har gripits i Sanremo i Italien misstänkt för ett mord på en kvinna i Sverige för 28 år sedan, skriver Sanremo News.
Kvinnan försvann i Linköping 1995 och kroppen har aldrig hittats.
Mannen, som greps på lördagen, uppges ha haft ett förhållande med kvinnan i samband med försvinnandet.
Samverkan mellan italienska och svenska myndigheter ligger bakom gripandet, enligt tidningen.

Man slog predikant – brottades ner. En person som predikade i centrala Göteborg blev slagen av en man, skriver Göteborgs-Posten.
Mannen brottades ned av personer på plats och omhändertogs sedan av polis.

Tre svenskar greps under en polisrazzia i Istanbul i förra veckan, skriver TV4 Nyheterna.
I samband med tillslaget genomfördes en husrannsakan i en lagerlokal där en miljard i falska dollar hittades.
Utrikesdepartementet bekräftar i ett mejl till TV4 Nyheterna att de känner till att tre svenskar gripits i Turkiet.
“Utrikesdepartementet fick måndag den 12 juni kännedom om att tre svenska medborgare ska ha frihetsberövats i Turkiet. En av dessa är fortsatt frihetsberövad”, skriver UD i mejlet.

Man gripen för våldtäkt på krogtoalett. En man har gripits, misstänkt för att ha våldtagit en person på en toalett på en restaurang i Stockholms län under natten till lördag.
Polisen informerades om händelsen vid tretiden på natten och mötte upp brottsoffret på en annan plats.
”Den information som polisen fick fram inledningsvis ledde till att en man är gripen misstänkt för våldtäkt”, skriver Polisen på sin hemsida. Brottsplatsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Rikspolischefen Anders Thornberg är Sveriges bäst betalda myndighetschef, med en lön på 179 900 kronor i månaden, enligt en kartläggning av Altinget.
De nya chefslönerna innebär en ökning med 1,8 procent i snitt jämfört med förra året.
Thornberg är tätt följd av Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg som tjänar 176 500 i månaden. Tredje mest har överbefälhavare Micael Bydén med 173 500.
Minst av myndighetscheferna tjänar direktören för överklagandenämnden för studiestöd, Robert Dalman. Han får 86 800 kronor i månaden.
Löneförhöjningen sker retroaktivt från 1 oktober förra året.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.