Nyhetssammandrag tisdag 20 juni 2023

Publicerad 2023-06-20

95-åring nazistkvinna åtalas, barnmorska frias efter misstänkt könsstympning, livstid för hustrumord, Sverige anmäls för att neka utsatta EU-medborgare vård, dansk polis drev bordell och FN vill klassa Afghanistans diskriminering av kvinnor som brott.

95-åring nazistkvinna åtalas. En 95-årig nazist från Dalarna åtalas för hets mot folkgrupp, rapporterar Aftonbladet.
Kvinnan ska ha uttalat sig nedsättande om araber, afrikaner och personer som inte är heterosexuella, i den högerextrema tidningen Nordfront. Hon förnekar brott.
Även i höstas åtalades kvinnan för två fall av hets mot folkgrupp, men friades senare för det.

Barnmorska frias efter misstänkt könsstympning. En barnmorska på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg frias efter att ha sytt ihop en kvinnas tidigare könsstympning igen efter en förlossning, rapporterar Göteborgs-Posten.
Barnmorskan åtalades i höstas misstänkt för könsstympning vid en förlossning som skedde på Sahlgrenska under hösten 2020. Barnmorskan hävdade att hon inte var ansvarig och kände sig stressad.
Den målsägande kvinnan ska i samband med förlossningen ha fått sin könsstympning uppklippt för att underlätta födseln. När man sedan sytt henne efteråt ska barnmorskan ha återställt könsstympningen.
Tingsrätten anser att det är bevisat att barnmorskan sydde stygnen men för en fällande dom krävs uppsåt.
Man menar att det snarare handlade om ett misstag i en stressad situation och därför har barnmorskan friats.

Livstid för hustrumord. En 53-årig man döms till livstids fängelse för mord på sin hustru i Motala. Mannen döms också för grovt barnfridsbrott, då parets två barn blev vittnen till händelsen.
Kvinnan, som var i 30-årsåldern, hittades död i en lägenhet i oktober förra året. Kort därefter greps hennes make misstänkt för mord.
Endast två dagar innan mordet hade polis kallats till kvinnans arbetsplats då maken kommit dit och uppträtt hotfullt.
Enligt åklagaren ska mannen ha dödat kvinnan med ett 30-tal knivhugg. Syftet till dådet ska ha varit att bevara familjens egen heder då kvinnan tidigare berättat att hon ville skiljas, skriver SVT.
53-åringen som hela tiden nekat till brott har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

 Sverige anmäls för att neka utsatta EU-medborgare vård. Amnesty och Läkare i Världen anmäler Sverige efter larm om att utsatta EU-medborgare nekas vård, rapporterar SVT.
Inom EU ingår rätten till vård genom det europeiska sjukförsäkringskortet. Amnesty och Läkare i Världen menar att utsatta EU-medborgare, där majoriteten är romer, saknar sjukförsäkringskortet till följd av ”systematisk diskriminering i hemländerna”.
Organisationerna menar att Sverige bryter mot sina internationella åtaganden att tillgodose alla människors rätt till vård utan diskriminering och har därför valt att anmäla den svenska staten till Europeiska kommittén för sociala rättigheter.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), säger till SVT att alla som vistas i Sverige har rätt till vård och att det är regionernas uppdrag att följa lagen och ansvariga myndigheters uppgift att säkerställa att den efterlevs.

Dansk polis drev bordell. En 36-årig tidigare polisman har erkänt i Köpenhamns tingsrätt att han har drivit en bordell tillsammans med en annan man. De åtalade männen har hyrt ut en lägenhet till prostituerade under en period från juli 2020 till januari 2021.
De betalade själva drygt 17 000 danska kronor i månadshyra och de tog 34 000 danska kronor från de prostituerade kvinnorna.
Totalt har de erkänt att de tjänat omkring 100 000 danska kronor (ungefär 157 000 svenska kronor) på upplägget. Männen ska också ha hjälpt kvinnorna med annonsering på internet.
Den före detta polismannen har tidigare dömts för att ha missbrukat sin ställning som polis efter att han och en kollega bland annat filmade en död man och la ut videon i sociala medier.
Under en husrannsakan hemma hos den tidigare polisen hittades förutom kontanter även 110 ampuller med anabola steroider.

FN vill klassa Afghanistans diskriminering av kvinnor som brott. Världens länder bör överväga att klassa Afghanistans systematiska övergrepp mot afghanska kvinnor som ett internationellt brott. Det menar FN:s expert på mänskliga rättigheter i landet, Richard Bennett, skriver AFP.
Sedan utländska styrkor drog sig ur landet 2021 har talibanerna infört strama sharialagar som hindrar flickor från att gå i gymnasiet och kvinnor från att jobba.
Kvinnor får inte heller resa utan sällskap av en manlig släkting och måste skyla sig utanför hemmet.
Diskrimineringen av kvinnor utgör kärnan i talibanernas ideologi och styre, slår Richard Bennett fast.
– Det ger också upphov till oro för att de kan vara ansvariga för ”könsapartheid”, fortsätter han.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.