Nyhetssammandrag måndag 26 juni 2023

Publicerad 2023-06-26

Dödsfall på Gröna Lund, Huddingehäktet bryter mot lagen, kvinna död i brand i Västerås och fånge tvingades sätta kateter på sig själv.

En allvarlig olycka inträffade under söndagen på Gröna Lunds berg- och dalbana Jetline. Flera personer ramlade ur medan attraktionen var i rörelse.
Enligt uppgift hade en vagn spårat ur. En kvinna i 35-årsålden dog av sina skador. Ytterligare nio personer skadades, varav tre allvarligt. Vad som exakt hände håller på att utredas.
Nöjesparken evakuerades i samband med olyckan och kommer inte att öppna innan utredningen är klar. Ansvariga har meddelat att de kommer hålla stängt minst en vecka.
En förundersökning har inletts gällande vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Efter de senaste årens eskalerande våldsamheter i kriminella kretsar så har antalet som grips, häktas och lagförs ökat markant.
En kraftig överbeläggning råder där extra sängar sätts in i celler som från början byggts för en person.
Detta har skapat stora problem för Kriminalvården, som nu erkänner att man inte kan uppfylla de krav som ställs enligt den rättsliga regleringen.
Huddingehäktets chef Anna Fromm, erkänner i en intervju i Aftonbladet att de bryter mot lagen, bland annat genom att unga häktade personers rätt att komma ut från cellen fyra timmar per dag inte uppfylls.

En brand utbröt i en lägenhet på Skallberget i Västerås. Räddningstjänsten fick ut en svårt skadad kvinnan i 50-årsåldern från röken och lågorna. Hon togs till sjukhus men avled senare av sina skador.
En utredning kring branden och hur den startat pågår, förundersökningen har rubriceringen allmänfarlig vårdslöshet.

Anstalten Sörbyn är under utredningen efter att en anmälan insänts till Justitieombudsmannen (JO) gällande missförhållanden.
Enligt JO-anmälan skulle en intagen i december förra året lämna ett urinprov. Han tvingades klä av sig naken och sätta en så kallad tappningskateter på sig själv eftersom både kriminalvårdspersonal och sköterska vägrade vara behjälpliga.
Den intagne hade ingen aning om hur han skulle göra och fick inte heller några instruktioner. Kriminalvården har i en kommentar till Västerbottenskuriren erkänt att den aktuella situationen inte gått rätt till.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.