Nyhetssammandrag onsdag 28 juni 2023

Publicerad 2023-06-28

Fängelse efter kofotattack, barn inlåst i utlämningsbox, två skjutna i Husby och Högsta domstolen tar upp Jeanette-fallet.

Två män bröt sig i mars in hos en man boende i Orsa kommun. Väl inne i hans bostad misshandlade de honom, bland annat genom att slå honom i huvudet med en kofot.
Enligt vad som framkommit under rättegången så ansåg gärningsmännen att brottsoffret var skyldig dem pengar. De två männen döms till fängelse i två år och tre månader respektive ett år och nio månader, för grov misshandel.
Ytterligare en man och en kvinna dömd till dagsböter för sin delaktighet.

Räddningstjänsten larmades under tisdagen till en utlämningsbox i Linné i Göteborg. På plats kunde de konstatera att ett litet barn lyckats låsa in sig själv i boxen när föräldrarna inte sett det.
Barnet kunde snabbt räddas och mådde enligt uppgift bra och behövde inte söka vård. Några uppgifter om hur länge barnet var inlåst har inte framkommit.

Två personer träffades under en skjutning i Husby norr om Stockholm under tisdagen. En eller flera gärningsmän söks av Polisen som hade en stor insats på plats.
Enligt vittnen så ska minst en person ha setts fly brottsplatsen på en elsparkcykel. En ambulanshelikopter tog minst en av de skadade till sjukhus.
Brottsoffrens skadeläge har inte offentliggjorts vid denna texts pressläggning. En förundersökning om försök till mord har inletts.

Den 61-åriga kvinnan Jeanette mördades av sin sambo. I tingsrätten dömdes han för mord till livstids fängelse. Men hovrätten sänkte straffet till sju år och ändrade rubriceringen till synnerligen grov misshandel.
Enligt hovrätten fanns det en möjlighet att Jeanettes död orsakats av en läkemedelsförgiftning och inte sambons misshandel. Nu väljer Högsta domstolen att bevilja prövningstillstånd.
Sambons skuld ska inte prövas, utan endast om omständigheterna i målet är sådana att han ska dömas för mord.
En definition av begreppet ”orsakar” i samband med att någon orsakar en persons död, ska förtydligas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.