Nyhetssammandrag söndag 2 juli 2023

Publicerad 2023-07-02

Skadegörelse av kyrka – gärningsmän flydde i prästkläder, mord och självmord misstänks vid färjedödsfall, man i 40-årsåldern anklagas för spioneri och två kvinnor misshandlade en tredje kvinna.

Under natten mot lördagen bröt två män sig in i kyrkan i Grästorp. Förutom att sätta igång klockan och väcka grannarna, så slog de omkull olika föremål och sprutade med eldsläckaren.
Enligt ögonvittnen så flydde gärningsmännen från kyrkan iförda prästkläder som de stulit. De spelade enligt uppgift även på en bongotrumma.
En förundersökning har inletts gällande inbrott, skadegörelse och försök till grov skadegörelse. Vissa spår har säkrats, men ingen är ännu gripen.

Olyckan som inträffade på torsdagen, där en sjuårig pojke och hans mamma omkom efter att de föll i vattnet från en Polen-färja, utreds nu som misstänkt mord och självmord.
Inledningsvis trodde man att pojken ramlade i och mamman hoppade i efter honom. Den teorin kan dock, enligt Stena Lines polska talesperson, inte bekräftas utifrån material från båtens övervakningskameror.
Under gårdagen meddelade svensk åklagare att en utredning gällande mord har inletts, men att det inte finns någon misstänkt.
– Som en följd av de åtgärder som vidtagits av distriktsåklagarmyndigheten i Gdansk, angående dödsfallet av två polska medborgare, pågår nu en utredning om mord på barnet och att mamman tagit sitt eget liv, säger Grażyna Wawryniuk, talesperson för distriktsåklagarmyndigheten, till polska Polsatnesws.

En man i 40-årsåldern har gripits av Polisen, misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift och grovt dataintrång. Det rapporterar flera medier. Mannen greps på torsdagen och anhölls under fredagen.
Han är utbildad ingenjör och har under en längre tid arbetat vid flera av Sveriges största byggbolag. Säpo har nu tagit över utredningen men kan inte lämna några kommentarer i ärendet.
–Vi kan inte gå in närmare på ärendet då det råder förundersökningssekretess, säger Karin Lutz på Säpos presstjänst.

Under lördagsmorgonen larmades polis till en adress i Karlstad, detta enligt P4 Värmland. På plats hittades en kvinna i 20-årsåldern som hade blivit svårt misshandlad. Hon fördes till sjukhus för vård med ett oklart skadeläge.
Två kvinnor i 30-årsåldern greps som misstänkta för mordförsök. De tre ska enligt uppgift ha känt varandra.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.