Nyhetssammandrag onsdag 5 juli 2023

Publicerad 2023-07-05

14-åriga flickor påkörda, Integritetsskyddsmyndigheten bötfäller Tele2 och CDON, bakterielarm vid ett 40-tal badplatser, Ryssland ser ingen grund för förnyelse av spannmålsavtal med Ukraina, tjuv stal sexleksaker från kvinna och FN:s människorättsråd kallar till möte efter koranbränning.

14-åriga flickor påkörda av bilist. Två 14-åriga flickor har blivit påkörda av en bilist i Götene.
Flickorna har förts till sjukhus men det finns inga uppgifter om allvarliga skador, enligt Polisen.
Olyckan ska också ha inträffat i relativt låg hastighet. Föraren, som är en man i 80-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada.

Den svenska Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har utfärdat sanktionsavgifter mot mobiljätten Tele2 och webbshoppen CDON.
Anledningen är att bolagen delat kunders personuppgifter till USA via verktyget Google Analytics på ett sätt som bryter mot dataskyddsförordningen GDPR.
Tele2 ska betala 12 miljoner kronor medan CDON ska betala 300 000 kronor i avgift.

Bakterielarm vid ett 40-tal badplatser. På ett 40-tal badplatser i landet räknas vattnet just nu som otjänligt på grund av bakteriespridning, enligt Havs- och vattenmyndigheten.
Anledningen misstänks vara det kraftiga regnet som fallit i flera delar av landet under de senaste veckorna.
– Tar man prov på badvattnet någon dag efter regnet har det ofta kommit ut mer smittämnen och bakterier i vattnet, säger utredaren Margareta Lundin Unger, till nyhetsbyrån.
Att bada i otjänligt vatten ökar risken för att bli magsjuk eller få infektioner.

Ryssland: Ingen grund för förnyelse av spannmålsavtal. Ryssland ser ingen anledning till att förnya spannmålsavtalet i Svarta havet, rapporterar The Guardian.
Om mindre än två veckor löper det befintliga avtalet ut. Avtalet har tillåtit Ukraina att transportera ut spannmål från Svarta havets hamnar trots kriget.
I ett uttalande säger det ryska utrikesministeriet att Ryssland gör allt för att alla fartyg som omfattas av avtalet ska kunna lämna Svarta havet innan avtalet löper ut den 17 juli, enligt Reuters.

Tjuv stal sexleksaker från kvinna. En kvinna i Oskarshamn har blivit bestulen på sina sexleksaker, skriver Barometern.
Kvinnan bor i en lägenhet på markplan och brukar ha sitt fönster på glänt för sin katts skull.
Men någon gång vid månadsskiftet har en tjuv tagit sig in i lägenheten och stulit kvinnans sexleksaker.
Kvinnan ska också ha upptäckt att trosor som legat i hennes tvättkorg har försvunnit.

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”, uppger nyhetsbyrån AFP.
Det blixtinkallade mötet begärdes av Pakistan efter att koranbränningen utanför moskén på Södermalm i Stockholm, enligt Reuters. Mötet väntas ske denna vecka.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.