Senaste nytt från våldets värld – strödda klipp ur den aktuella dagspressen

Av Lennart Aspegren 2023-07-11

Först och främst: från den franska staden Reims får vi en talande bild på förtvivlade medborgare som desperat håller upp en skylt med den beaktansvärda texten ”Tout le monde déteste la violence”, alltså ”Alla avskyr våldet”.

Som vi vet, dödas i Putins totala krig i Ukraina dag för dag alltsedan februari 2022 tusentals människor. Samtidigt ödeläggs ett helt land på det mest brutala vis.

De ryska styrkorna kidnappar dessutom flera hundratusen ukrainska barn och tar dem till Ryssland för att omskolas till regimtrogna ryssar.

I Iran avrättades senaste halvåret 354 personer genom hängning.

I Mellanöstern fortsätter den segdragna konflikten Palestina/Israel att leda till våld mot människor och förstörelse av egendom.

På ett danskt fartyg i Östersjön begår en förtvivlad polsk mamma ett så kallat utökat självmord genom att lämpa sin sjuårige son överbord och sedan hoppa i själv. Båda drunknar.

I en skola i Svedala knuffas en tioårig flicka ner från skoltaket. Hon omkommer.

Som ett led i den pågående gängkriminaliteten i Sverige har redan hittills i år 22 personer skjutits ihjäl.  Skrämmande nog har man de senaste fem åren rapporterat i snitt så mycket som en skjutning varje dygn.

I Bromma i Stockholm misshandlar två nittonåriga kvinnor grovt en tredje ung kvinna genom att ta ner henne, dra henne i håret, sparka henne i ansiktet, med mera. De döms av hovrätten till sex månaders fängelse.

I Nacka stryper en 45-årig man inför sina barn sin hustru med ett snöre. Sedan rullar han in hennes kropp i en matta och dumpar kroppen  i vattnet vid Kvarnholmen. Han döms för mord, grovt barnfridsbrott och brott mot griftefrid till livstids fängelse.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.