Nyhetssammandrag tisdag 11 juli 2023

Publicerad 2023-07-11

Brottet hedersförtryck prövas för första gången i svensk domstol, Polisen beviljar bränning av religiös skrift, dom för krigsbrott överklagas till Högsta domstolen, desinformationsvideo om Sverige får miljoner visningar och årsdag för grotträddningen i Thailand.

Brottet hedersförtryck prövas för första gången i svensk domstol i sommar, rapporterar Ekot. Fallet rör en 46-årig man i Falun som misstänks ha utsatt sin tidigare fru för flera brott efter att hon skiljt sig från honom.
– Vi har flera sparade telefonsamtal, sms och röstmeddelanden där han säger att han agerar på det här sättet mot henne för att hon skadat hans heder, säger åklagaren Christina Hildebrand.
Juristen Athar Ada Alak som har engagerat sig i hedersrelaterade frågor är skeptisk till rubriceringen.
– Det finns ingen vetenskaplig definition av vad heder är, då undrar jag, vem ska tolka det motivet?

Polisen beviljar bränning av religiös skrift. Polisen i Skåne har godkänt en ansökan från en privatperson om att få bränna en religiös skrift i Helsingborg, uppger P4 Malmöhus.
Bakom ansökan står en privatperson som i intervju med bland andra SVT, sagt att syftet med aktionen är att protestera mot den svenska Natoansökan och hålla Erdogan ansvarig för de ultimatum han gett Sverige.
Privatpersonen kommer ha med sig flera religiösa skrifter – däribland en koran – varpå han enligt egen utsago kommer elda upp en av dem. Aktionen är planerad till imorgon, onsdag.

Dom för krigsbrott överklagas till Högsta domstolen. En 45-åring från Karlskrona dömdes i tingsrätten för att ha poserat på film och bild bredvid kroppar i Syrien.
Hovrätten fastställde domen men nu överklagar mannen till Högsta domstolen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
Handlingarna begicks i Syrien i december 2012. Både Blekinge tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge har ansett att gärningen var en ”svår överträdelse av den humanitära rätten”.
Mannen är dömd till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott.

Desinformationsvideo om Sverige får miljoner visningar. I fredags skedde moskéskjutning i Libanon.
I sociala medier sprids nu ett filmklipp från händelsen med texten ”attack under en bönestund i Sverige”, rapporterar Aftonbladet.
På Facebook har klippet fått över fem miljoner visningar, över 100 000 gilla-markeringar, tiotusentals kommentarer och delningar. Även på TikTok har det fått stor spridning med flera miljoner visningar.

Årsdag för grotträddningen i Thailand. Igår hade det gått fem år sedan tolv pojkar och deras fotbollstränare räddades under dramatiska former efter att ha suttit fast i en grotta i Thailand i 18 dagar.
Under gårdagen samlades hundratals människor utanför grottan för att uppmärksamma dagen, skriver AFP. Bland dem fanns elva av pojkarna, i dag tonåringar, och deras tränare Ekkapol Chantawong.
Han hyllade de dykare vars komplexa insats räddade livet på laget.
– Vore det inte för dessa människor skulle vi inte ha överlevt. Jag vill tacka er alla från botten av mitt hjärta.
Men det var med blandade känslor som fotbollslaget var på plats. Årsdagen färgades av sorg efter deras tidigare lagkamrat, 17-årige Duangpetch, som gick bort tidigare i år när han var på utbyte i Storbritannien.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.