Om att klara sig utan

Av Vladimir Oravsky 2023-07-13

Han viftade med den och ropade, ”nu är du fast, nu kan du inte komma undan. Kom tillbaka så får du den tillbaka. Du vet vad den betyder? Du gav ett hederslöfte att du skall försvara den med eget liv. Den är röd som kommunisternas blod. Kom och ta den. Annars kommer du ångra dig resten av ditt liv.”

Författare, dramatikern, regissören och Para§rafmedarbetaren Vladimir Oravsky med nya ”Tankar för dagen”.

Den här gången om livet som pojke i det dåvarande kommunistiska Tjeckoslovakien.

Du kan lyssna på tankarna under lite drygt fyra minuter här.


   Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 76-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.
Vladimir är en av Para§rafs fasta medarbetare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.