Nyhetssammandrag måndag 17 juli 2023

Publicerad 2023-07-17

Hund stoppade rånförsök, nazister hotade dragshowmusikal, moralpolisen återvänder till gatorna i Iran, på rymmen i 10 dagar – nu är Michael Burham fångad, mexikansk journalist ihjälskjuten, Storbritanniens försvarsminister avgår och den finska oppositionen kräver att finska finansminister Riikka Purra avgår efter att ha skrivit flera rasistiska och våldsbejakande texter.

Hund stoppade rånförsök. En man har försökt råna en kvinna i en ort i Älmhults kommun – men rånförsöket stoppades av kvinnans hund.
Med våld ska mannen ha försökt tvinga till sig kvinnans bil när hunden gick till angrepp och bet mannen som därmed försvann från platsen.
Polisen har sökt efter rånaren med hjälp av bland annat en helikopter, men utan att hitta honom.

Nazister hotade dragshowmusikal. I Jönköping möttes besökarna till en dragshowmusikal av en avspärrad entré och nazistpropaganda på lördagen, det rapporterar Jönköpings-posten.
– Man blir ju uppskakad och arg, säger skådespelaren Jan Ericson, som trots hotet kunde genomföra föreställningen.
Polisen tillkallades till platsen och fick sen larm om att en grupp synts vifta med flagga och banderoll i en annan del av staden. När Polisen väl kom dit hade gruppen redan börjat packa ihop.

Moralpolisen återvänder till gatorna i Iran. Under söndagen meddelade iranska myndigheter att de har ny kampanj för att tvinga landets kvinnor bära slöja. Moralpolisen återvänder därmed till gatorna, rapporterar AP.
Det har gått tio månader sedan 22-åriga Mahsa Aminis död i ett häkte. Händelsen utlöste rikstäckande protester. Moralpolisen hade till stor del dragit sig tillbaka i försök att begränsa massprotesterna.
Men tidigare i år upphörde en stor del av demonstrationerna. 500 demonstranter hade dödats och nästan 20 000 hade fängslats.

På rymmen i 10 dagar – nu är Michael Burham fångad. Den 34-årige Pennsylvania-fången Michael Burham kunde fångas under natten till söndag, efter att ha varit på rymmen i tio dagar, rapporterar CNN.
Burham har suttit häktad för kidnappning, inbrott och ”relaterade anklagelser”. Han misstänks också för mord och våldtäkt.
Fången, som amerikanska myndigheter beskrivit som ”farlig” rymde från Warren County-fängelset 6 juli genom att hiva upp sig på träningsredskap med knutna sänglakan. Fler än 200 poliser har varit inblandade i en ”intensiv” sökinsats.

Mexikansk journalist ihjälskjuten. Chefredaktören för lokaltidningen Lo Real de Guerrero sköts ihjäl i sin bil under lördagskvällen, svensk tid, i Acapulco, rapporterar Reuters.
Nelson Matus hade tidigare överlevt två mordförsök mot honom mellan 2017 och 2019. Hans död kommer en vecka efter journalisten Luis Martin Sanchez kropp hittades i Nayarit.
Mexiko rankades förra året som världens farligaste land för journalister.

Storbritanniens försvarsminister avgår. Brittiske försvarsministern Ben Wallace kommer att avgå från sin post i Rishi Sunaks kabinett efter fyra år i rollen, rapporterar BBC.
Beskedet kommer bara dagar efter Nato-toppmötet i Vilnius där han bad Ukraina att visa lite mer tacksamhet mot de länder som stödjer landet med vapen. Och veckor efter att han förklarat att han inte längre söker jobbet som Nato:s generalsekreterare.

Den finska oppositionen kräver förtroendeomröstning – och 100 000 underskrifter har samlats in för att tvinga finska Riikka Purra att avgå.
Orsaken är att Sannfinländarnas ledare, tillika finansminister, skrivit flera rasistiska och våldsbejakande texter som fått spridning.
Finland har skakats om av flera politiska skandaler sedan den nya regeringen tillträdde i april. I veckan spreds inlägg gjorda på Sannfinländarnas tidigare partiordförande Jussi Halla-ahos blogg – och författaren visade sig vara hans partikollega, den nuvarande finansministern Riikka Purra.
Där pratar Riikka Purra bland annat om att ”spotta på tiggare”, ”misshandla svarta barn” och kallar turkiska medborgare för ”turkiska apor”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.