Nyhetssammandrag tisdag 18 juli 2023

Publicerad 2023-07-18

Mördarbjörn benådas, försökte tända eld på sin sambo, guldbutik rånad och farligt föremål vid kommunhus.

En italiensk domstol har benådat en björn som dödade en 26-årige man i norra Italien. Mannen är den första person som i modern tid fallit offer för en björn.
Efter att björnen infångats beslutade guvernören i staden Trento att den skulle avlivas. Detta medförde emellertid protester från djurrättsgrupper, och ärendet hamnade i domstol.
Nu har förvaltningsdomstolen i Rom beslutat att benåda den mördande brunbjörnen från sitt dödsstraff. I sitt beslut skriver man att en avlivning anses vara ”oproportionerlig med tanke på nationell och överstatlig lag”.
Ärendet kommer nu tas upp i nästa instans innan björnen kan släppas fri långt från mänsklig population.

 En kvinnan från Haparanda försökte elda upp sig själv och sin sambo framför de egna barnen, nu väcks åtal mot henne.
Totalt finns det fem åtalspunkter. Grov misshandel, när hon hällde bensin över sambon och försöka sätta fyr.
Mordbrand, när hon försökte sätta eld på huset. Två fall av misshandel när den åtalade slog och klöste sambon och slog styvdottern med en väska.
Barnfridsbrott, samtliga gärningar begicks framför barnen. Kvinnan nekar till brott, huvudförhandling är planerad till den 27 juli.

Flera polispatruller larmades till en guldbutik i området Daljöfors i Borås under måndagseftermiddagen. En smash and grab-kupp hade då utförts.
Flera personer hade slagit sönder fönstren och tagit med sig så mycket guld de kunde.
Gärningsmännen flydde sedan i en bil. Ingen person sakades fysiskt vid rånet. Några misstänkta har ännu inte gripits.

Polis kallades till kommunhuset i Sjöbo i Skåne. Personal hade larmat om ett misstänkt föremål.
– Det är en försändelse som har inkommit med posten, någon form av brev. Personalen blev oroliga och ville att vi skulle kontrollera det, säger polisen Evelina Olsson till Aftonbladet.
Avspärrningar upprättades. Ambulanspersonal genomförde en kontroll av de som hanterat försändelsen. Efter att föremålet kontrollerats visade det sig vara ofarligt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.