Nyhetssammandrag onsdag 25 juli 2023

Publicerad 2023-07-26

12 års fängelse för yx-attack mot kvinna, Tidaholmsanstalten byggs ut, tobakstransport rånad i Malmö, Säpo kan komma att höja terrorhotnivån, Estonias bogramp bärgad och japansk familj gripen efter halshuggning.

Tolv års fängelse för yx-attack mot kvinna. En man i 55-årsåldern döms till tolv års fängelse för mordförsök, sedan han gått till attack mot en kvinna med en yxa i Sandvikens kommun.
Det var i april i år som de båda hamnade i bråk då de gått hem till kvinnans bostad efter ett krogbesök.
Kvinnan låste in sig på toaletten varpå mannen hämtade en yxa och högg sig genom dörren och gick till angrepp, skriver Gefle Dagblad.
Kvinnan träffades av flera hugg, bland annat i bakhuvudet och handen. Enligt domen var det endast tillfälligheter som gjorde att hon överlevde.
Grannar larmade om bråket och när Polisen bröt sig in i bostaden flydde mannen via balkongen. Han stötte då på två bekanta och berättade för dem att han hade dödat kvinnan.
Han har senare sagt att han inte minns något av händelsen.

Tidaholmsanstalten byggs ut. Det råder stor brist på fängelseplatser. Tidaholmsanstalten byggs nu ut, från 180 till 320 platser, och det skulle kunnat bli ännu fler – om det bara fanns personal, rapporterar SVT.
– Vi har personal så det räcker idag, men tveksamt om vi skulle hitta fler, säger Magnus Östlund, kriminalvårdchef Tidaholmsanstalten.
Anstalten blir nästan dubbelt så stor. En rejäl utbyggnad, eller egentligen två: en i söder och en i norr.
Det blir totalt tre delar separerade med mur. När det är klart ska även det ursprungliga fängelset från slutet av 50-talet renoveras.
Allt ska vara klart till 2028. Men redan om ett par år ska de första fångarna flytta in.

Tobakstransport rånad i Malmö. En lastbilschaufför har under hot rånats på sitt transportgods med snus och cigaretter av flera gärningspersoner i industrihamnen i Malmö.
Strax efter klockan tio under tisdagen larmades Polisen om rånet och ett stort polispådrag inleddes. En stund senare greps två män.
– Nu jobbar patrullerna intensivt i ärendet. Vi får se om det är de här personerna vi söker och om det är någon utöver de här personerna, säger polisens presstalesperson Sara Andersson.
Än är det oklart hur stor lasten med tobak varit samt hur mycket som försvann vid rånet. Händelsen utreds som grovt rån.

 Säpo kan komma att höja terrorhotnivån. Säkerhetspolisen kan komma att höja terrorhotnivån mot Sverige med anledning av korankrisen, skriver Expressen.
Enligt tidningen har polisledningen informerats om att Säpo är ”nära” att höja nivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.
Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet har ledande personer inom Polismyndigheten bedömt att hotet mot Sverige har ökat efter sommarens koranaktioner.
Poliser i tjänst har därför uppmanats att vara vaksamma och i Stockholm har det gått ut ett specialkommando om att patrullera citykärnan.
Patruller som rört sig i city har fått order om att bära kulsprutepistol, av typen MP5, lätt tillgängliga för insats. I vanliga fall har en del polispatruller med sig MP5 inlåsta i bilarna men i den pågående polisinsatsen har beredskapen höjts.

Estonias bogramp bärgad. Estonias tolv ton tunga bogramp har nu bärgats efter att Statens haverikommission och motsvarande myndigheter i Finland och Estland arbetat med att undersöka vraket i fem dagar.
Bärgningen försenades något då rampen behövde grävas fram för att inte riskera att gå sönder. Den förs till Estland för vidare undersökningar.
Beslutet att göra nya undersökningar grundar sig i det som framkom i dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, som sändes 2020.
Myndigheter tror att den information som nu tagits fram kommer att ge definitivt svar på frågan varför Estonia sjönk.
– Sammantaget tror jag absolut att det kommer att räcka, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Japansk familj gripen efter halshuggning. En dotter och hennes föräldrar har gripits misstänkta för mord efter att en halshuggen man hittats på ett hotell i den japanska staden Sapporo, rapporterar NHK News.
Det var den fjärde juli som en naken kropp utan huvud tillhörande en 62-årig man hittades på ett så kallat ”love hotel” i den populära turiststaden i norra Japan.
Dottern och pappan kunde gripas efter en husrannsakan där man hittat mannens huvud i deras hem. Även mamman ska ha gripits för inblandning i mordet. Enligt tidningen Asahi Shimbun ska den 29-åriga dottern vara psykiskt sjuk.
Vittnen ska ha sett offret checka in på hotellet tillsammans med en kvinna i en stor hatt. Tre timmar senare lämnade en person hotellrummet bärandes på en stor resväska.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.