Nyhetssammandrag torsdag 27 juli 2023

Publicerad 2023-07-27

Nämndeman läckte information till häktad person, 14 års fängelse för knivdåd mot flicka och mormor, återkallade uppehållstillstånd ökar, Unesco vill förbjuda mobiler i skolan och Ghana tar bort dödsstraffet.

Nämndeman läckte information till häktad person. En nämndeman i Stockholmsområdet bröt mot sekretessbestämmelserna i en rättegång som hölls bakom stängda gångar genom att läcka information i ett brev till en häktad person.
Nu tvingas nämndemannen lämna sina uppdrag, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Informationen innehöll detaljerande uppgifter om det aktuella målet. Personen som tog emot brevet hade dock ingenting med målet eller de inblandade personerna att göra.
Däremot känner personen nämndemannen sedan tidigare. Nämndemannen själv förklarar att denne ”enbart ville dela med sig av sina upplevelser efter en dag i rätten”.

14 års fängelse för knivdåd mot flicka och mormor. En 36-årig man döms till 14 års fängelse för mordförsök och grov misshandel efter att han knivhögg en nioårig flicka och hennes mormor i Brunnsparken i centrala Göteborg i vintras, meddelar Göteborgs tingsrätt.
Det var i början av mars som mannen oprovocerat gick till attack mot flickan vid en spårvagnshållplats. När hennes mormor försökte gå mellan blev även hon skadad.
Flickan vårdades med livshotande skador. Enligt tingsrätten var det avgörande att ”Storgöteborgs enda specialutrustade ambulans med läkare och utrustning för blodtransfusion fanns på några minuters avstånd från Brunnsparken för att flickan skulle överleva”.
Mannen ska även betala skadestånd på närmare 400 000 kronor till flickan och 78 500 kronor till hennes mormor.

Återkallade uppehållstillstånd ökar. Sedan januari i år har cirka 6 000 personer blivit av med sina uppehållstillstånd, vilket är nästan tre gånger så många som i fjol, rapporterar Ekot.
– Det här ligger helt i linje med det regeringsuppdrag som Migrationsverket har fått för att följa ambitionsnivån av återkallelse av tillstånd och efterkontroller, säger Jesper Tengroth som är presschef på Migrationsverket.

Unesco vill förbjuda mobiler i skolan. Unesco vill att länder ska förbjuda mobiltelefoner i skolan, skriver The Guardian. Ett förbud skulle kunna skydda barn från nätmobbning och förbättra inlärningen, skriver FN-organet i en rapport.
Enligt rapporten borde beslutsfattare förbjuda mobiler helt i skolan eftersom det finns kopplingar till sämre inlärning och att det även kan få negativa effekter på barns känslomässiga stabilitet.
Mobiltelefoner i skolmiljöer är redan förbjudet i vart sjätte land i världen.

Ghana tar bort dödsstraffet. Ghanas parlament röstade bort dödstraffet från straffskalan, skriver BBC. Landet har just nu 170 män och sex kvinnor som har blivit dömda till dödsstraff, men som nu kommer att få sitt straff omvandlat till livstids fängelse.
– Dödsstraffet är för slutgiltig och som ett land som respekterar mänskliga rättigheter kan vi inte fortsätta att ha det som en del av våra lagar, säger parlamentsledamoten Francis-Xavier Sosu.
Dödstraff har varit den obligatoriska strafföljden för mord i Ghana. Den sista personen som dömdes till dödsstraff och fick sitt straff utdömt var år 1993.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.